TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

How to dismantle a fat duck - avagy képes riport egy kacsabontásról

Sokáig hadakoztam, vajon van-e helye egy ilyen posztnak a blogon, s végül meggyőztem magam a szerkesztői szabadság fontosságáról: egy ismeretterjesztő “how-to” jellegű bejegyzés egy házi kacsa feldarabolásáról talán nem vonz annyi éhes tekintetet, mint egy csokis süti, ami barnasörrel készült, de mégis helyt kell kapnia a pizza és padlizsánreceptek között.

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Az alábbi kacsát Nógrád megyében vettük egy ismerőstől, miután szólt a szomszéd, hogy van eladó házilag hízlalt kacsa pár faluval odébb. Miért is ne – gondoltuk – van abban valami nyers, a vadászó életmódot folytató eleinkről ránk maradt romantika és izgalom a frissen megszerzett, még meleg húsú zsákmány látványától és tapintásától. Egy állat, ami értünk lett feláldozva, és ezért mi megtiszteljük annyira, hogy minden porcikáját a fejétől a lábáig felhasználjuk. És így is tettünk!

Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemek következnek!

Tatort – avagy C.S.I. Nógrád 

Egy 5,5 kilós hízlalt kacsa számokban:

  •    1 kg comb + szárnytő: konfitálva, vagy sütőben sütve
  •    0,6 kg mell: bárhogyan, pl. narancsosan
  •    0,65 kg máj: konfitálva, egyben-zsírban sütve, vagy hirtelen kisütve
  •    1,4 kg háj: kacsazsírnak vagy tepertőnek
  •    1,4 kg aprólék: farhát, szárny, nyak, szív, zuza, láb, fej: a lehető legjobb alapanyag egy jó kis ludaskásához, vagy levesnek.
  •    2 dl vér: hagymásan, zsírban sütve kenyérrel

Mérlegen a valóság: 5,5 kg belekkel (0,4 kg) és zacskóval együtt.

Kacsa inda kitchen

Egy db kacsa szakszerű feldarabolásához éles késekre, nyugodt kézre és háromnegyed órára van szükség. 

Alien 3 – avagy a mellek eltávolítása 

Egy hízlalt kacsa mája annyit nyom, mint a melle: ez azért több mint természetellenes. Konklúzió: állatbarát okokból úgy döntöttünk soha többet nem veszünk csak a mája miatt tömött kacsát. Éljenek a boldogan élt pecsenyekacsák! 

Íme a végeredmény a kacsaaprólékból: ludaskása kacsából.

A kacsaaprólékból húslevest főzünk, amiben a végén megfőzzük a gyökérzöldségeket is (sárgarépát és fehérrépát). A kacsaalaplében megfőzzük a rizst, majd a feldaraboljuk a zöldségeket és  csontos részekről lefejtjük a húst. Ezután a húst a rizst és a zöldségeket elrendezzük egy tepsiben, megfűszerezzük (bár ha elég fűszeres volt az alaplé, akkor ez már szükségtelen) és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Házi savanyúval a legjobb. További kacsás receptek a folytatásban.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Liszt Olivér says:

    @gwendeee: Az attól függ, hogy a kacsa hogyan van elkészítve, illetve melyik részét eszed.:) A májához pl. valami jóféle fehérbor passzolna, mondjuk egy chardonnay, legalábbis nekem. Roston kacsamellhez pl. rozét innék, míg a sült vagy konfitált kacsacombhoz leginkább vörösbort. Persze minden esetben szárazat…

  2. gwendeee says:

    Kacsa mellé milyen bort szoktak ajánlani? Félédes fehéret? Egyáltalán fehéret? Itt olvasgatok, de még nem találtam meg: minu.me/-vinopedia


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!