TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Ajándéktippek karácsonyra, most már csak jövőre. 1. rész: édes chili dzsem

 Nincs szebb ajándék, mint a kézzel készített, szívből jövő, blablabla… Akár így is felvezethetném a következő 3 receptet, de képtelen vagyok rá, hisz ez mégsem egy női hetilap karácsonyi receptajánló rovata. Pedig ajándékot sütni, főzni, majd palackozni és címkézni valóban klassz dolog, de leginkább csak annak, aki amúgy is szeret fél napokat a konyhában állni. Mivel én pont ilyen ember vagyok, így akár önzésnek is felfoghatjuk, hogy saját készítésű (és ideális esetben ehető) ajándékokkal sorozom meg karácsonykor a családtagokat és a barátokat. Hiszen a következő 3 receptet már egy ideje ki akartam próbálni, különösen a chili dzsemet, csak apropó kellett hozzá és pár ember, aki majd megeszi. Így december 22-én és 23-án mindent bevásároltam, majd beköltöztem egy napra a konyhába. De nem bántam meg, az eredmény egy mutatós és valóban ehető delikátesz csomag lett.

Édes chili dzsem (vagy inkább zselé)

A recept, ciki vagy nem ciki de Nigellától van (magyar hangja S. Judit), a britek nagyasszonyától, az ujjal kóstolás királynőjétől. Már amikor a tévében megláttam, ahogy a tűzpiros chili paprikát darálja tudtam, hogy ezt nekem is meg kell csinálnom.

Hozzávalók: 4 kisebb befőttes üveghez: 2 nagy piros húsú kaliforniai paprika (kb. 30 deka), 10-12 db apró piros chili paprika, 4 dl fehérborecet, 2 dl víz, fél kg cukor, 1 tasak befőző cukor (125 g-os, ez van a természetes zselésítő anyag, a pektin helyett). És a legfontosabb, a gumikesztyű, vagy egyéb gyógyszertárban kapható eldobható egészségügyi kesztyű. Nem viccelek, e nélkül a csilicsumázás olyan vakmerő (és felesleges) cselekedet, amit még a Jackassnél is megirigyelnének. Én lusta voltam lemenni kesztyűért, cserébe két napig félóránként lángoltak az ujjbegyeim.

A chili paprikákat félbevágjuk és egyenként egy késsel vagy egy kanállal kiszedjük belőlük a magokat (kesztyű!). A kaliforniai paprikákat is megmossuk, és apró darabokra vágjuk. Ezután mindkét paprikát egy robotgépben igen apróra daráljuk. Ha jól csináltuk, az egész egy sűrű tűzpiros vizes massza lesz. Egy edénynek alágyújtunk, beleöntjük az ecetet, majd a cukrot+befőző cukrot és hagyjuk, hogy a cukor szép lassan feloldódjon az ecetben. (Figyelem, ecettel való főzés mellett elszívó használata ajánlott!) Ha ez megtörtént, akkor belekanalazzuk a péppé darált paprikákat is majd a vizet és az egészet nagy lángon egyszer felforraljuk. Ezután a lángot levéve néha kavargatva kb. 20-25 percig még rotyogtatjuk, amíg az egész dzsem szépen átveszi a pirospaprika színét. Az édes chili dzsemet csírátlanított (pl. mosogatógépben kimosott) befőttesüvegekbe töltjük és letakarva hagyjuk egy napig. És nem kell félni hogy a lekvár túl folyós maradt, mire kihűl a dzsem, akár fejre is lehet állítani az üveget, akkor sem fog megmozdulni ez a piros kocsonya. A kész chili dzsemet használhatjuk húsokhoz, távol-keleti ételekhez vagy akár egyszerű sajtos szendvicshez, kismókusok kenyérre is kenhetik.

A folytatásban tojáslikőr és céklacsatni…

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!