TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Ha (nem) szeretsz sütni, de (nem) tudsz: csokis-szedres süti

Ás vagy, vagy Bés? Cés? Úúú. Teázni szoktál vagy inkább kávézni? Pepsi vagy Coca? Real vagy Barca? Esetleg ManUnited? Sör vagy bor? Ketchup vagy mustár? Kifli vagy zsemle? 1,5%-os vagy 2,8%-as tej? Netán 3,5%-ös? Mazsola vagy nem mazsola? A mindennapi élet eldöntendő kérdései egy a fogyasztói társadalom szerencsésebb oldalán szocializálódott tagja számára. Mint amilyen én is vagyok. S ha már ilyen fontos egzisztenciális kérdéseket feszegetünk, szerintem a felsoroltakhoz hasonlóan húsbavágó kérdés még a: Sütsz vagy főzöl inkább? Hogy mindkettőt? Nem, ne haragudj, de a kettőt egyszerre nem lehet, vagy lehet, csak nem hiszem el. Miért nem? Azért, amiért azt sem, hogy matematika-testnevelés szakos tanár vagy. Miért nem? Az ok egyszerű: amit szabad főzés közben, azt nem teheted meg sütéskor. Őszintén, mikor főzöl konyhai mérleggel? Szinte soha. Bezzeg addig el sem kezdesz sütni, amíg nincs az asztalon a mérleg. Mert sütéskor 10 deka liszt az 100 gramm liszt, 1 tojás pedig egy tojás, ami tovább bontható sárgájára és fehérjére, ami pedig lehet szobahőmérsékletű vagy hideg (ez utóbbit könnyebb habbá verni). A sütésnek megvannak a kikerülhetetlen szabályai, amiket ha megszegünk (vagy kihagyunk) máris szopóágra kerülünk. Sütéskor a hozzávalók nem variálhatóak szabadon, 20 deka olvasztott vaj nem lehet 2 deci étolaj, 2 ek porcukor nem lehet 2 ek méz. A sütéshez szolgai alázat, fegyelem és végtelen türelem szükségeltetik. Na, többek között ezért van ilyen kevés süti recept a blogon. Ha mégis rászánom magam, akkor a relatív egyszerűbb, de biztos végkimenetelű receptekkel szoktam próbálkozni. Ilyen az alábbi csokis-szedres süti is, amit Csakapuffin blogjáról loptam, mert ha süti, akkor nálam csak a puffin adhat erőt és főleg receptet. A szeder pedig évről-évre magától nő a kövesdi kertben, megérdemli, hogy néha egy ilyen szép sütiben végezze.

szedres süti.jpg

Hozzávalók (12 muffin formához)

A tésztához:
10 deka olvasztott vaj
10 deka kristálycukor (én nádcukrot használtam, mert azért nekem senki nem mondja meg…)
8 deka liszt
2 deka kakaópor
2 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
1 kk sütőpor

A krémhez:
125 gramm tejföl
125 gramm krémsajt (ez pont 1 doboz natúr Philadelphia)
10 deka porcukor
1 tojás
és összesen 15-20 deka feketeszeder.

A vajat és a kristálycukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egy fél citrom levét és reszelt héját, majd szép lassan a lisztet, kakaóport és a sütőport, végén a másik fél citrom levét, és örülünk, hogy nem hagytunk ki semmit. A tésztát egy kanál segítségével a kivajazott muffinformákba öntjük úgy, hogy a tészta kb. a mélyedés feléig érjen. (Én valamiért nem állhatom a muffinpapírt, ezért ehelyett inkább csak kikenem a formákat). Ezután az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 10-15 percre, amíg szépen felemelkedik és majdnem készre sül a tészta. Amíg a tészta sül, megcsináljuk a krémet: a hozzávalókat keverőtálba merjük / mérjük és kézi habverővel szépen elkeverjük. A kész tésztákba 1-2 szem szedret nyomkodunk, majd ezekre kanalazzuk a krémet, és a krém tetejére szintén elhelyezünk pár szem szedret ízlésesen, kinek mit diktál a szépérzéke. Ezután a sütőformá(ka)t visszatesszük a sütőbe, és kb. újabb 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha a krém már megszilárdult, de még finoman remeg, készen is vagyunk. Várjunk 5 percet, amíg picit kihűl a cucc, ezután egy kés segítségével könnyen és egyben kiszedhetjük a formákból a „sütikécskéket”, és felsóhajthatunk: mi bizony az emberiségnek azon 1%-ához tartozunk, akik főzni ÉS sütni is tudnak.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!