TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Azt mondta az öreg quiche…

És milyen jól mondta. De vajon milyen nyelven? Biztos franciául – gondolhatjátok, kedves Gyerekek – hiszen a quiche szó franciábban hangzik még a french fries-nál is. De a viccet félretéve: nem nehéz elképzelni, ahogy az öreg Quiche egy álmos elzászi kisfaluban az asztalra pillantva így kiált fel: „Mon Chéri, un quiche, c’est merveilleux!” Na, most tegye fel a kezét, aki a németekre gondolt? Senki? Gondoltam. Egyes, leülhettek, frankofil banda! Szegény német testvéreinknek alig maradt valami a világ gasztronómiai térképén és még azt is lenyúlják a csigazabáló szomszédok, csak azért, mert jobban tudnak affektálni. Ugyanis a franciák klasszikus sós pitéje, a quiche a német (elzászi) Kichel / Küchel szóból ered, ami pitét / süteményt jelent, s amiből aztán a Hochdeutsch-ban Kuchen lett. Vagyis az ikonikus quiche lorraine gyakorlatilag nem más, mint egy lotharingiai Kuchen, csak hát ilyen névvel nem lehet befutni Hollywoodban. Hiába kiabálta hát évszázadokon át az öreg Klein, valahányszor az asszony a kedvenc pitéjével állt elé: „Mein Schatz, das ist doch ein Kuchen, sehr toll!” – a kutya nem figyelt rá. Nem telt el sok idő és Klein úr és társai a 20. század derekán elégtételt vettek a sok évnyi frusztrációért, és egészen Párizsig masíroztak. Ennek ellenére az agymosás nem sikerült, a quiche francia maradt, és azóta is a francőz kulinária egyik elismert képviselőjeként tartják számon. De ez legyen a németek gondja, mi örüljünk, hogy kitalálták, mert akármivel töltjük, a quiche mindig nagy siker. Én most a gombás verzióra szavaztam.

gombas quiche.jpg

Gombás quiche – Hozzávalók

A pitetésztához (egy 24 cm-es sütőformához)

  • 18 deka liszt (én fele teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet használtam)
  • 10 deka vaj (Bitte, kein margarin, ha nem muszáj)
  • kb. ½ dl hideg víz

A töltelékhez:

  • 20-25 deka gomba
  • 1 fej hagyma
  • 5-7 deka húsos angolszalonna
  • 1 db kápia paprika
  • ½ dl olívaolaj, 1 ek vaj
  • 3-4 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 5-5 deka parmezán és trappista sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: só, őrölt bors, szerecsendió, friss kakukkfű, és fél csokor petrezselyem

Először összegyúrjuk az omlós pitetésztát: a kimért lisztbe tesszük a darabolt vajat és vizet, kézzel az egészet jól összegyúrjuk majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Ezalatt nekiállhatunk a tölteléknek: serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, rádobjuk az apróra vágott húsos szalonnát és hagymát és pár perc alatt megfonnyasztjuk. Utána jöhet bele az apróra vágott paprika, fokhagyma és gomba is. Pár percig az egészet együtt pároljuk, majd fűszerezzük. A tűzről levéve hozzáöntjük a külön tálban enyhén felvert tojásokat és tejszínt és a reszelt sajt felét. Az omlós tésztából egy kevés liszttel akkora kört nyújtunk, amekkora a piteforma + a pereme, és ezt a sodrófa segítségével a kivajazott sütőformába tesszük. Ha a tészta még így is túllóg a forma peremén, egy határozott mozdulattal lenyessük a felesleget. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve rákanalazzuk a tölteléket és a tetejét megszórjuk a maradék sajttal. A quichenek újabb kb. 20 percre van szüksége, hogy a töltelék kellően megszilárduljon és a teteje szép aranybarnára süljön. Forrón, hidegen és újramelegítve is tökéletes, éljen soká a német-francia barátság.

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. KenSentMe says:

    Hogy egy klasszikust idézzek: “You are a quiche eater!”

  2. Liszt Olivér says:

    @pandaagi: Nem,a tetejére nem kell már tészta. A tojásos-tejszínes keverék tetején a sajttal magától is megszilárdul és így könnyebb is az fogás.

  3. pandaagi says:

    a tetejere nem kell teszta, mint az edes pitekre?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!