TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Hússal bánjunk módjával: együnk mogyorót céklával!

A hétköznapi vegalétben nem is az a legnehezebb, hogy egy ételből hogy tudom kihagyni a húst, hanem az, hogy ilyenkor a köretek szerepe felértékelődik. Amíg leteszünk az asztalra egy tányért is beterítő rántott húst, addig szinte édes mindegy, milyen köret van hozzá (vagy inkább alatta). Egy pörkölt esetében dettó: krumpli, nokedli? Tök mindegy. A pörkölt magában is teljes értékű, hát még kenyérrel. De ha nincs ott a tányéron a félcsülök, csak mondjuk egy sovány szelet hal, akkor már nem elég a sima rizibizi (ami egyébként kiváló köret), vagy a zöldséges tészta. Kombinálni és machinálni kell, mielőtt ráununk a reflex-szerű hús-mellé köretekre, és ahogy alább száll a vegán lelkesedés azon kapjuk magunkat, hogy frusztrációnkon a Lehel-csarnok kolbászsütőjénél enyhítünk. De nem csüggedünk, mert van még lelemény, utolsó erőnkkel előkapjuk a 6 évvel ezelőtti TV Paprika magazint, és mit látunk? Mit látunk? Az én imádott céklámat mogyoróval tálalva. Mielőtt bárki kekeckedne, leszögezem: céklához úgy passzol a mogyoró, mint a sörhöz a virsli, vagy Barney Stinsonhoz az öltöny.

cékla_1.jpg

hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 10 deka tisztított mogyoró
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • ½ dl olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek balzsamecet (és/vagy citromlé)
  • Fűszerek: só, bors, ½ kk római kömény

A céklákat megmossuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy épphogy ellepje a céklákat. Miután puhára főttek (mérettől függően kb. egy óra alatt), meghámozzuk és felkockázzuk. Felvágjuk a hagymát fél gerezdekre, egy kevés olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd beledobjuk a megpucolt mogyorókat egészben. Egy perc után már jöhet is a felkockázott cékla és egy újabb perc után a fehérbor és a balzsamecet (vagy citromlé), majd az egészet fűszerezzük. A római köményt kár lenne kihagyni, mert nagyon feldobja az ízvilágot. A mogyorós céklát kb. még 6-8 percig együtt pároljuk-pirítjuk, kóstoljuk, és ha kellően édes és savanyú egyszerre, akkor a végén megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel. Köretnek, vagy önmagában meleg salátaként is hibátlan fogás, nálam bekerült a toplisztbe, úgyhogy meleg szívvel ajánlom minden reformer vegának és húsimádónak.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!