TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Juhéj süti 3 az 1-ben: mogyoróvajas whoopie pie

Arról már a brownie keksznél is írtam, hogy mennyire túlzónak érzem a muffinok majmolását, csak amíg a hipermarketek polcain csomókban csüngenek a színes szilikonos muffin sütőformák, addig hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy van élet a mafinon túl is. Például itt a whoopie pie, (amiről persze én is tegnap olvastam először), ami az egyik legmenőbb és legtökösebb csokis süti, amit valaha kóstoltam. Kérem szépen, ezzel tessék villogni a családi teadélutánokon és unott hivatali névnapozásokon, garantált a vállveregetés. A whoopie pie, egy klasszikus amerikai sütemény, ha úgy vesszük egy igazi sütikorcs: se nem keksz (cookie), se nem pite, hanem egy krémmel töltött csokis süti, am leginkább egy Oreo kekszre hajaz, de pite név alatt fut. Neve egyébként onnan ered, hogy amikor állítólag az első ilyen süti elkészült, a kóstolója örömében így kiáltott fel: „Whoopie!”, azaz juhéjj (lásd még yippee). Én egyszerűen csak kukipitesütinek hívom, de nevezhetjük akár amcsi macaronnak is, hiszen ezt is számtalan krémmel tölthetjük, csak ez olyan amerikai módra pufibb a törékeny európai macaronnál. És ha már ez a süti ennyire amerikai, a hagyományos hófehér vajkrém helyett én édes-sós mogyoróvajas krémmel töltöttem meg őket, mert azt ugye mindenki tudja, hogy a mogyoróvaj és a csoki ha találkoznak, akkor száj nem marad szárazon.

whoopie pie_süti.jpgA recept egy még meg nem jelent sütis nagykönyvből van, amit a főszerkesztő asztaláról nyúltam le. És azt hiszem még bőven fogok belőle sütni, mert ennél a receptnél szóról-szóra követtem a leírtakat, és tessék, nagyon bejött!

Hozzávalók kb. 20 db whoopie sütihez:

  • 17,5 deka vaj
  • 15 deka barnacukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk vaníliakivonat, ill. 1 tk őrölt gyömbér (fakultatív)
  • 22 deka liszt
  • 6 deka kakaópor
  • 3 tk sütőpor
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 2 ek joghurt
  • A mogyoróvajas krémsajtos töltelékhez: 6 deka mogyoróvaj, 6 deka natúr krémsajt, 1 ek vaj, kb. 12 deka porcukor

1. A kimért puha vajat és a barnacukrot egy keverőtálban elektromos habverővel krémesre kikeverjük.
2. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát (gyömbért), és ezeket is elkeverjük a krémben.
3. Egy külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: lisztet, sütőport, sót és kakaóport.
4. A kakaós lisztből és a tejből pár evőkanálnyit átöntünk a vajas masszához, és elkeverjük. Majd további részletekben hozzáadjuk a maradék lisztet és tejet, folyamatos kevergetés mellett, hogy teljesen egyenletes masszát kapjunk.
5. Majd legvégén a két evőkanálnyi joghurtot is elkeverjük benne, hogy a végén igazán puha tésztát kapjunk.
6. A masszából 2 evőkanál segítségével 1 nagyobb kanálnyi tésztahalmot rakunk a sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 5 centire, hiszen a kekszek sütéskor megdagadnak. Majd a tésztakupacokat egy forró vízbe mártott kanállal finoman lelapítgatjuk.
7. A csokis kekszeket 180 fokra előremelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, és hagyjuk őket kihűlni.
8. A mogyorókrémes töltelékhez a hozzávalókat alaposan elkeverjük és egy picit hűtőbe tesszük, hogy ne folyjék annyira.
9. Minden második csokis süti közepére teszünk egy kiskanálnyi mogyoróvajas krémsajtot, ráhelyezünk egy üres csokis sütit, és az ujjunkkal finoman lenyomjuk. Az egész keksztöltésben ez a legjobb: amikor a mogyorókrémet meglátjuk a csokis süti szélén szolidan kicsurranni.
10. Ha szeretnénk, minden keksz tetejét még külön is díszíthetjük csoki- vagy cukormázzal, de az nekem már túl édes lenne. Jó ez így is, de még milyen jó.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!