TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Torta de répa

avagy Karottenkuchen, ahogy a szegény német mondja. Sokan, sokféleképpen űztek már gúnyt a német nyelv kissé katonás hangvételéből, de én mindig a védelmembe vettem második, választott nyelvemet. Mert igenis, ki lehet könnyedén, szépen is ejteni azt a szót, hogy Schmetterling (=pillangó), anélkül, hogy leüvöltenénk vele partnerünk fejét. De időről-időre beleszaladok olyan szavakba, ahol elfogynak a mentségek, amikkel szemben védtelen vagyok. Ilyen a répatorta is, amit németül kiejtve legalább 3-szor rándul ökölbe az álkapcsom, hogy fejelném le rögtön az első szembejövő ajtófélfát. Karottenkuchen! – kiáltom és már látom, ahogy a barikádokon állva harcolok a rendszer ellen. Forradalmat lehet csinálni, szobrokat (vagy éppen kordonokat) lehet ledönteni ilyen csatakiáltásokkal. “Karottenkuchen! utánam testvéreim, végezzük be, amit a Sors rendelt nekünk!” – No de, térjünk vissza a konyhába, ahol is életem legjobb répatortáját sikerült összedobnom minap. Felesleges minden szó és ajánlás: egy 26 centi átmérőjű majd másfél kilós tortát két nap alatt sikerült megennünk, kb. hárman. A recept a desszert.eu-s Varga Gábor cukrásztól van, persze apró módosításokkal. Mert hát egy blogger már csak ilyen pofátlan: lenyúl egy receptet és kedvére módosítgat rajta. Unverschämt!

A színe a teljes kiörlésű liszt és a barnacukor miatt sötétebb egy szokásos piskótatésztánál.

A színe a teljes kiőrlésű liszt és a barnacukor miatt sötétebb egy szokásos piskótatésztánál.

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

  • 40 deka reszelt répa
  • 28 deka barna cukor (lehet fele méz is)
  • 20 deka vaj (nálam 16 deka vaj mellett volt 4 deka mogyoróvaj is)
  • 4 db nagyobb tojás
  • 20 deka liszt (fele búzaliszt, fele teljes kiőrlésű tönkölybúza)
  • 10 deka darált dió + 8 deka durvább darabokra törve
  • fél tábla (5 deka) étcsoki
  • 1 zacskó sütőpor (12 gramm)
  • 1 tk őrölt fahéj + fél kk só
  • A mázhoz: 20 deka mascarpone, 2 ek méz, ½ citrom leve

répatorta

  1. pucoljunk meg és reszeljünk le 40 deka répát. Figyelem, reszelve legyen 40 deka, okés?
  2. Keverjük simára a cukrot (mézet) az olvasztott vajjal, elég kézi habverővel. Majd adjuk hozzá a tojásokat.
  3. A dió egyik részét daráljuk le, a másik felét csak vágjuk késsel durvább darabokra.
  4. Egy tálban keverjük össze a kimért lisztet + diót + sütőport + sót + fahéjat + répát.
  5. Most keverjük hozzá a száraz hozzávalókhoz a barna cukros vajas-tojásos masszát és jól keverjük el az egészet
  6. Majd ebbe szórjuk a fél tábla, késsel apró darabokra vágott étcsokit.
  7. Végül az egészet egy előre kivajazott és liszttel finoman kiszórt, 26 cm-es (klasszikus) tortaformába kanalazzuk
  8. 160 fokra előremelegített sütőben, légkeverésre állítva kb. 60 perc alatt készül el a klassisches Karottenkuchen, amit persze tűpróbával ellenőrizhetünk.
  9. Ha már langyosra hűlt, a tetejére kenjünk az üdítően friss és csak enyhén édes mascarponét, majd az egészet visszatesszük a hűtőbe tovább hűlni. Akárcsak a brownie, ez is másnapra lesz a legfinomabb. Kár, hogy ilyen a világon nincs: hogy az ember megsüssön egy sütit, a légkeverés miatt az egész konyhát süti illat járja át, majd ne együnk belőle egy napig. Was soll das denn?

Guten Appetit!

(Ha Te is szereted a répát és az őszinte szavakat, gyere velem a facebookra!)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Liszt Olivér says:

    Akkor már inkább Möhrentorte. De hát tudod, hogy van ez: krumpli, burgonya, egy kutya…

  2. Endre Sajó says:

    Statt Karottenkuchen : Rübengebäck…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!