TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Tökéletes fish'n'chips 8 lépésben

Te jó ég, hányszor csináltam már, és most végre meglett az áttörés sörtészta fronton, úgyhogy azonnal közzé is teszem. A sörtésztában sült hal alapvetően cseppet sem bonyolult étel, de amennyire nehéz elrontani, annyira nem könnyű tökéletesre sütni sem. A fő buktatók persze a panírban, vagyis a folyékony sörtésztában rejlenek, bár a végeredményt a kisütésnél is el lehet bénázni.

Mivel a chipset a tegnapi bronzmeccs alatt feléltem, így a fish&chipset ma csak magában ettük.

Mivel a chipset a tegnapi bronzmeccs alatt feléltem, így a fish&chipset ma csak magában ettük.

Mondom, mi az egész titka:

  1. a lisztkeverék: csak búzaliszt helyett és fele BL55-ös finomlisztet, fele csicseriborsó lisztet használtam. A csicseriborsó liszt durvábbra van őrölve, így ropogósabb lesz tőle a panír, sárga színe miatt pedig még szemre is szebbre sül tőle a halra.
  2. sütőpor: ettől lesz picit habos és könnyű a tészta, amitől szintén ropogósabb panírt érhetünk el. De csak módjával használjuk, egy késhegynyi elég 4 főre készített sörtésztához.
  3. sör: sokféle sörrel próbáltam már, a legjobb talán a félbarna, amitől picit édesebb lesz a tészta, és a színének is jót tesz.
  4. állag: ne palacsintatésztát készítsünk! az a jó, ha a tészta sűrűbb lesz, mint egy sima palacsintatészta, így amikor megmártjuk benne a halfilét, az szépen körbe vonja és nem csepeg le róla a sütés alatt. Vagyis mindig csak részenként öntsük a liszthez a sört.
  5. keményítő: egy kiskanálnyi keményítő segít abban, hogy a fent említett sűrű állagú tésztát kapjunk, ami selymesen bevonja a halszeleteket.
  6. az olaj: kellően forró legyen, és bő olajban süssük a filéket, így azok nem ragadnak majd össze.
  7. citromlé: az utolsó lépés a tökéletes fish & chipshez: a megsült és lecsepegtetett halfiléket locsoljuk meg frissen facsart citromlével.
  8. mártogatós: Minek a friss, és ropogós halfilé, ha nem tudjuk azon melegében valami hideg mártással lehűteni? Én a sima majonéz helyett a dijoni mustáros – zöldfűszeres majonézre esküszöm, a zöldfűszer ez esetben petrezselyem és snidling volt, de használhatunk friss kaprot vagy tárkonyt is.

Hozzávalók a sörtésztához: 1 egység búzaliszt / 1 egység csicseriborsóliszt / 1 kk sütőpor / 1 kk keményítő / 1 kk só / sör

Ami a halfilét illeti, én majdnem mindig tőkehalból készítem a fish’n’chipset, mert ennek sűrű és feszes húsa van, nincs benne szálka (amit találok, még az előkészítésnél kihúzom), de éppenséggel harcsafiléből is el tudom képzelni, minthogy volt is már rá példa.
Elkészítés: ha a panírt összeállítottuk és az olajat felforrósítottuk, csak annyi a dolgunk, hogy két ujjal minden halszeletet jó alaposan belemártunk a sörtésztába, és azonnal az olajba fektetünk. Kb. 1-2 perc után már fordíthatjuk is meg a filéket, 5 perc alatt mindennel végzünk. A halszeletek autentikus lecsepegtető módja nem a Szilvia konyha rollni, amibe beleragad a panír, hanem egy jó ropogós, tiszta napi sajtótermék, az sem baj, ha nem aznapi.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!