TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

A browniek krémje: sajtkrémes brownie

Az ember onnan (is) tudja, hogy öregszik, ha már nem emlékszik arra, kinek-milyen sztorit mesélt el, ezért azzal a felütéssel kezd: „hogy az megvan, amikor…” és rögtön el is mondja a sztori csattanóját. Így ha még nem is hallottuk a vélhetően fergeteges történetet, a végét már előre vágjuk. És nem úgy, mint ahogy előre tudjuk, hogy Ted Mosby meg fog nősülni és lesz két gyereke, csak addig még végig kell nézni 8 évadnyi balf.szkodását, neeem. Olyan ez, mintha előre tudnánk, (SPOILER) hogy a vád tanújában Marlene Dietrich valójában a védelem tanújaként fogja a férjét szabadlábra juttatni, vagy hogy Tom Hanks nem azon a szigeten fogja leélni egész hátralévő életét Wilsonnal társalogva. Ezért nem merem megkérdezni, hogy azt már meséltem-e, amikor a diplomám után tiramisut vittem az akkori cégemnek (mert ugye nincs olyan édesség, aminek egy irodista ne tudna örülni), mire az egyik kolléganő kijelentette, hogy ő márpedig ebből nem kér, mert nem eszik olyan desszertet, amiben sajt van. Boldogok a lelki szegények – gondoltam, és sarkon is fordultam rögvest, „igyál egy pikoló hashajtót az egészségemre” – tettem még hozzá magamban. Az emberi korlátoltság nem ismer korlátokat, mégsem tudom felfogni azóta sem, hogy tudja magát valaki megfosztani a valaha létezett legtökéletesebb párostól, amit ember alkotott, a csoki-sajtkrém kombótól. Ha az ember két jó dolgot összeköt egy ételben, akkor azok néha kioltják egymást, néha viszont meghatványozzák egymás jóságát egy másik, magasztosabb szintre emelve az adott ételt. Na, a brownie és sajtkrém találkozása pont ilyen: mindkettő fogyasztható külön-külön is, de összeöntve valami olyasmi sül ki belőlük, ami minden hitetlen sajtofóbot egy harapásra megtérít.

marvanyos_brownie_kicsi.jpg(A receptet – apró változtatásokkal Csakapuffin-tól nyúltam, mert ha csoki, akkor csakapuffin)

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

  • 6,5 deka étcsokoládé (2/3 tábla)
  • 6,5 deka vaj
  • 8 deka cukor
  • 1 tojás
  • 3,5 deka liszt
  • ½ kk sütőpor
  • 20 deka krémsajt (egy doboz)
  • 6 deka cukor
  • 1/2 kk vaníliakivonat (aroma)
  • 1 tojás

A márványos brownie pont úgy készül, mint a sima brownie. Összekeverjük a tészta hozzávalóit, amit aztán egy kivajazott (vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntünk, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszünk. De a dolgunk itt nem ér véget: a sajtkrémet elkeverjük a tojással és a cukorral, és kb. 5 perc sütés után a brownie tetejére öntjük, majd visszatesszük a sütőbe még 20-25 percre. (A sajtkrémes réteget süthetnénk együtt a brownie tésztával is, de így egy picit a végén remegősebb lesz a sajtkrém, és én mindent szeretek, ami remeg, mint a kocsonya egy Hajdu mosógép tetején centrifuga alatt).

Tominak szeretettel: mogyoróvajas brownie kandírozott gyömbérrel

 Nem szeretek sütögetni, és szerintem nem is igazán tudok. Ennek ellenére időről-időre baromira megkívánom, hogy nyakig lisztesen süti illatban táncoljak a konyhában, de még virágos jókedvemben sem szoktam sűrűn kísérletezni a süteményfélékkel. Még ha a szerszámok, kellékek, hozzávalók, idő és tér is a rendelkezésemre áll, akkor sem szívesen (na jó, mondjuk az édes szuflék már régóta vonzanak, de más tényleg nem). Ha pedig mégis édességre adom a fejem, akkor a süti illat legtöbbször brownieban manifesztálódik, mert ahogy korábban is megírtam, számomra nem desszert az, amiben nincs nagyon sok csoki (kivétel: sajttorta). Az alábbi recept teljesen bejáratott és elronthatatlan, ezért ezt drága Tomi barátomnak küldeném szeretettel, és azzal az üzenettel, hogyha legközelebb bráuniért sírna, ezt ne az öccsének tegye. Menj el szépen a boltba, vegyél meg minden hozzávalót, kérd meg a hercegnőt, hogy készítsen ki neked egy megfelelő méretű sütőedényt és már hozzá is láthatsz:

Hozzávalók:

  • 11-12 deka vaj
  • 5 deka kakaópor (kb. 4 evőkanálnyi) + opcionálisan pár kocka 70%-os csokoládé
  • 1 púpos ek mogyoróvaj
  • 2 tojás
  • 6-7 deka liszt
  • 20 deka cukor
  • 6 g sütőpor (pont egy fél tasak), egy fél csipet só
  • Opcionálisan: 5-6 szem aszalt sárgabarack és kandírozott gyömbér. A kandírozott gyömbér egyszerre édes és csíp, de azért nem annyira, hogy ne esne jól ráharapni egy brownieban. (Egyébként a piacokon, az aszalt gyümölcsös standokon kapható.)

Először is fogunk egy edényt, megtöltjük kevés vízzel és felrakjuk alacsony lángon főni, az edénybe belehelyezünk egy nagyobb keverőtálat, úgy hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Így a vajat és a csokit is vízgőzben tudjunk felmelegíteni. (Eddig világos, Tomi?). A tálba tesszük a kimért vajat és a csokit és kevergetés mellett felolvasztjuk a cukorral együtt. Ezután (ha elég nagy a keverőtál) beleverjük a két tojást és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ha jól összeállt a massza, akkor az egészet egy spatulával egy vajjal kikent sütőformába kanalazzuk, végül a spatuláról a jobb mutatóujjunkkal lenyaljuk a csokis maradékot. (Ha a sütőforma szilikonos, akkor a vajjal való kikenés olyannyira szükségtelen, mint egy hétfői múzeumlátogatás). Miután a masszát egyenletesen elrendeztük a formában, akkor 180 fokos sütőben légkeverve kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. A brownie akkor van kész, amikor egy kést beleszúrva a kés éléhez nem ragad csoki. Tomi, ha elakadtál, csak szólj!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!