TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Milliomos szelet: kemény vagy csoki!

Ennek a sütinek sem a neve fogott meg. Milliomosszelet, ugyan ki találta ki ezt a marhaságot? Viszont valahányszor kinyitottam a kedvenc sütis szakácskönyvemet, valamiért mindig ennél a receptnél nyílt ki. Én pedig mindannyiszor továbblapoztam, mert idegesített ez a butyuta név. Minap aztán iszonyatos süthetnékem támadt, előkaptam hát a már annyiszor bevált 3 kilós könyvet, és a következő kép, amire emlékszem, hogy hosszasan szemezek a milliomos szelettel. Rám kacsintott, határozottan az volt az érzésem, hogy kikezdett velem, engem pedig hirtelen egyáltalán nem érdekelt, hogy hogyan hívják. Csak belenéztem mélyen a szemébe, aztán a dekoltázsába és azt mondtam: „Milliomosszelet, tagadd meg atyád és dobd el neved, vagy én nem leszek Liszt Olivér tovább. Csak neved ellenségem, de ezen könnyen segíthetünk, engedd, hogy átkereszteljelek és beléd harapjak.” Légy karamellás-csokis süti, vagy twickers, mert ízre pont olyan vagy, mintha egy óriási tepsi twix kerülne a számba. S mivel a karamellkrémbe én 2-3 evőkanál mogyoróvajat is tettem, így kapott egy kis snickers-es beütést is.

 CIMG5259

Hozzávalók (egy kb. 20 x 20-as sütőformába)

  • A tésztához: 20 deka liszt / 18 deka vaj / 10 deka cukor / ½ dl hidegvíz
  • A karamellás töltelékhez: 5 deka vaj / 5 deka barnacukor / 4 dl sűrített tej / 2 ek mogyoróvaj / 1,5 kk kukoricakeményítő
  • A csokimázhoz: 10 deka tejcsoki / 5 deka étcsoki / 5 deka vaj
Kicsit elméreteztem a csokiréteget, így egy kis kocka is olyan energiabomba, ami után fél napig egy pohár vízzel is elvagyunk.

Kicsit elméreteztem a csokiréteget, így egy kis kocka is olyan energiabomba, ami után fél napig egy pohár vízzel is elvagyunk.

A keksz-szerű tészta elkészítése baromi egyszerű: A lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat, a cukrot és egy kevés vizet (akárcsak ha omlós pitetésztát készítenénk), és az egészet kézzel jól összedolgozzuk, amíg egy gyúrható-formázható tésztát nem kapunk. Ha ez megvan, belenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe / sütőformába, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a sütőformában hagyjuk kihűlni.

A karamellás töltelékhez: a vajat, a cukrot, a mogyoróvajat egy vastag falú serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk, majd beleöntjük a sűrített tejet és állandó keverés mellett felforraljuk. Mivel én biztos akartam lenni benne, hogy a karamellkrém kihűlve tuti megkeményedik és szelhető lesz, hozzáadtam még egy evőkanál vízben felkevert 1,5 kiskanálnyi kukoricakeményítőt is, és további pár percig kavargatva szinte puding állagúra sűrítettem a masszát. Amíg a krém még meleg, ráfolyatom a félig már kihűlt tésztára és elegyengetem, majd hűtőbe teszem, hogy a karamellréteg teljesen rádermedjen a kekszre. Én pl. egész éjszaka pihentettem a sütit és a csokit csak másnap folyattam rá.

A mázhoz: a tej- és étcsokit a vajjal együtt vízgőz felett egy keverőtálban épphogy csak megolvasztjuk, (ha túl sűrű, felhígíthatjuk egy kis tejszínnel) végül ezt is a kihűlt karamellarétegre kanalazzuk és újra visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki is megkeményedjen. Kemény vagy Csoki!

Banánt Anyuka, banánt a sütibe!

„Banánt Anyuka, banánt akarok” – sóhajtott fel Jenő, és már küldték is a borbélyhoz. Honnan vegyek én most banánt? – értetlenkedett Jenőke mamája. Na ja, 1962 nyarán ez a kérdés teljesen adekvát volt, hisz a 60-as években banánhoz nagy ritkán jutott az egyszeri anyuka, főleg télen, és akkor is leginkább csak pult alól, ha volt közértes a családban. Én ugyan még a 70-es évek szülötte vagyok, de gyermekkori emlékeim már csak a 80-as évek második felétől vannak (az első 6 évem valahogy kiesett, mint Keith Richardsnak a 70-es évek), és nem emlékszem ezekre a hiánygazdaságos időkre. Banán is volt, ha kértünk volna a testvéremmel. De nem kértünk, mert nem szerettük. Ha néha beadtuk a derekunkat, akkor csakis vékony karikákra vágva, kétágú kisvillával a tévé előtt ülve fogyasztottuk. Nővérem ugyanis híresen rossz evő volt, a testünket felépítő 206 csontból szerintem nála mindegyiket ki lehetett tapintani, ezért Anyámék azzal a trükkel próbálkoztak, hogy a banánt a héjától és formájától megszabadítva játékos formában diktálják belénk, miközben valami rajzfilm megy a tévében. A banán később sem tartozott a kedvencek közé; míg a teniszversenyeken mindenki banánnal tömte magát két meccs között, én megmaradtam a sport szeletnél. Ki hitte volna, hogy 20 év után villával széttrancsírozott banánokból fogok süteményt sütni, majd az egészet kétpofára bezabálni? És még rajzfilm sem kellett hozzá.

banános süti2.jpg(A recept a 2013. januári TV Paprika magazinból van. És igen, legalább olyan szép lett, mint a hátsó képen!)

Ragacsos banános süti karamellszósszal / Hozzávalók:

  • 30 deka liszt
  • 17 deka vaj + a forma kikenéséhez
  • 4 banán
  • 1,5 kk sütőpor (1/2 csomag)
  • 1/2 kk só
  • fél ek porcukor
  • 2 tojás
  • 1 rúd vanília (vagy vaníliás cukor, vagy 1 kk vaníliakivonat)
  • A karamellszószhoz: 3 dl tejszín, 1 ek vaj, 7 deka barnacukor, 2 ek méz

banános süti

1. Először is kimérjük a lisztet, beleszórjuk a sütőport, egy kevés sót és félretesszük.
2. Egy keverőtálban habosra verjük a szobahőmérsékletre felengedett vajat egy fél evőkanálnyi porcukorral, majd hozzáadunk 2 tojást és ezzel is jól elkeverjük. Ezután jöhet a banánmassza, vagyis 2 banán villával krémesre törve és a vanília. Ezt is jól elkeverjük a többi hozzávalóval, majd 3-4 részben hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan keverjük, amíg szépen összeáll a banános tészta.
3. A tésztát egy kivajazott sütőedénybe kanalazzuk, és 170-180 fokosra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Tű- vagy késpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta már nem nyers.
4. Ezalatt elkészítjük a karamellás szirupot, ami az egésznek a lényege: ehhez egy forralóedényben folyamatosan kevergetve addig melegítjük az összes hozzávalót (mínusz 2 ek tejszín), amíg a cukor fel nem olvad. Ezután lejjebb vesszük a lángot, és további 5 percig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik a massza, és olyan lesz a cucc, mint a karamellás sűrített tej. Ha a kívánt állagot elértük, lehúzzuk a tűzről, és elkeverünk benne még kb. 2 evőkanálnyi tejszínt. Ettől lesz igazán homogén színű és krémes a karamellás szirup.
5. Ha a süti kész, kivesszük a sütőből, és a szirup 1/3-át egyenletesen elkenjük a tetején, majd visszatesszük a sütőbe még 2-3 percre, amíg a szirup a tetején el nem kezd felhólyagosodni, majd a sütőt elzárjuk.
6. A süti tetején elrendezzük a karikákra vágott másik 2 banánt, és meglocsoljuk egy újabb jó adag sziruppal, és félretesszük hűlni.
7. Tálalás előtt minden szeletre csurgatunk még egy adag karamellszószt, majd szép egyenletes mozdulatokkal, falatról-falatra haladva betermeljük az egész tál ragacsos sütit, hogy a végén egész arcunk karamellben tocsogjon, miközben elmorzsolunk egy könnyet a KGST-piacon felnőtt és megöregedett honfitársainkért.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!