TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Mandulakrémes pite - a marcipán krém-yeah!

Itt van az ősz, és vele együtt megérkeztek a lassan hömpölygő, lusta vasárnapok is, amikor néha csak a tévé szól, (vagy a gyerek), mi pedig eltervezzük, hogy mennyi mindent fogunk aznap csinálni, amiből a végén semmi sem lesz. Illetve majdnem semmi, mert ilyenkor én többnyire már úgy ébredek, hogy sütni fogok valamit. Persze édeset. S ha csak a feleségemet kérdezném, akkor mindig csokisat, esetleg almásat. De a kamrapolc valamiért roskadásig van mindenféle magvakkal, például hántolt mandulával, amivel kezdeni kéne valamit. Ez lett belőle:

mandulakrémes pite 2

Hozzávalók:

A pitetésztához:

  • 16 deka finomliszt
  • 10 deka vaj
  • 5 deka cukor
  • egy rúd vanília kikaparva
  • kb. fél deci hidegvíz
  • 1 tk sütőpor

A krémhez:

  • 12,5 deka vaj
  • 12,5 deka cukor
  • 15 deka darált mandula
  • 3 nagyobb tojás
  • mandulakivonat (marcipánesszencia)
  • mandulareszelék a tetejére
  • Kb. 1,5 dl meggy vagy szederlekvár

mandulakrémes pite 1

Legelőször is a jól megszokott módon elkészítjük a pitetésztát: ehhez a hozzávalókat egy tálba szórjuk és két kézzel jó alaposan összegyúrjuk, majd ha kellően egybedolgoztuk az összetevőket, mehet is a hűtőbe hűlni egy celofánban kb 20 percre, hogy hidegen könnyebben lehessen kinyújtani. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, és essünk neki a krémnek: először a vajat verjük szinte habosra a cukorral, majd egyenként jöhetnek bele a tojások és a mandulaaroma, majd végül a darált mandula, amit egy spatulával keverünk a masszába. Végeredményben egy egész sűrű krémet kell kapnunk.
Ha a tészta már hideg és nem ragad, belisztezett sodrófával nyújtsuk ki fél centi vékonyra, majd óvatosan tegyük egy kivajazott piteformába. A tortaforma széleit hüvelykujjal nyomkodjuk el. (Az az ideális, ha a tészta picit túllóg a tortaforma szélein, mert sütés közben úgyis összeugrik.) A pitetésztának kb. 10-15 perc vakon sütés kell, vagyis töltelék nélkül, de egy kisebb sütőformával vagy babbal kibélelve süssük elő a tésztát, s csak ezután öntsük bele a tölteléket. Ha a krémet elegyengettük, szórjuk meg jó alaposan mandulareszelékkel, és tegyük vissza a sütőbe egy újabb 15-20 percre. Ha már aranybarnára sült a krém, vegyük ki a sütőből és pihentessük pár percig, mielőtt felvágnánk. Ha maradt kiálló tésztaszél ami zavarná a szépérzékünket, ezeket egy éles késsel levághatjuk, s ha nagyon szép lett nyugodtan befotózhatjuk, és mehet a fb-ra. Én igazán nem vagyok a kajapornó ellen, csak az olyan megjegyzésektől vagyok ki, mint a “NYAMNYAM” (így nagybetűkkel), a “Bírnám” vagy az “Ide vele!”.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!