TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Mandulakrémes pite - a marcipán krém-yeah!

Itt van az ősz, és vele együtt megérkeztek a lassan hömpölygő, lusta vasárnapok is, amikor néha csak a tévé szól, (vagy a gyerek), mi pedig eltervezzük, hogy mennyi mindent fogunk aznap csinálni, amiből a végén semmi sem lesz. Illetve majdnem semmi, mert ilyenkor én többnyire már úgy ébredek, hogy sütni fogok valamit. Persze édeset. S ha csak a feleségemet kérdezném, akkor mindig csokisat, esetleg almásat. De a kamrapolc valamiért roskadásig van mindenféle magvakkal, például hántolt mandulával, amivel kezdeni kéne valamit. Ez lett belőle:

mandulakrémes pite 2

Hozzávalók:

A pitetésztához:

  • 16 deka finomliszt
  • 10 deka vaj
  • 5 deka cukor
  • egy rúd vanília kikaparva
  • kb. fél deci hidegvíz
  • 1 tk sütőpor

A krémhez:

  • 12,5 deka vaj
  • 12,5 deka cukor
  • 15 deka darált mandula
  • 3 nagyobb tojás
  • mandulakivonat (marcipánesszencia)
  • mandulareszelék a tetejére
  • Kb. 1,5 dl meggy vagy szederlekvár

mandulakrémes pite 1

Legelőször is a jól megszokott módon elkészítjük a pitetésztát: ehhez a hozzávalókat egy tálba szórjuk és két kézzel jó alaposan összegyúrjuk, majd ha kellően egybedolgoztuk az összetevőket, mehet is a hűtőbe hűlni egy celofánban kb 20 percre, hogy hidegen könnyebben lehessen kinyújtani. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, és essünk neki a krémnek: először a vajat verjük szinte habosra a cukorral, majd egyenként jöhetnek bele a tojások és a mandulaaroma, majd végül a darált mandula, amit egy spatulával keverünk a masszába. Végeredményben egy egész sűrű krémet kell kapnunk.
Ha a tészta már hideg és nem ragad, belisztezett sodrófával nyújtsuk ki fél centi vékonyra, majd óvatosan tegyük egy kivajazott piteformába. A tortaforma széleit hüvelykujjal nyomkodjuk el. (Az az ideális, ha a tészta picit túllóg a tortaforma szélein, mert sütés közben úgyis összeugrik.) A pitetésztának kb. 10-15 perc vakon sütés kell, vagyis töltelék nélkül, de egy kisebb sütőformával vagy babbal kibélelve süssük elő a tésztát, s csak ezután öntsük bele a tölteléket. Ha a krémet elegyengettük, szórjuk meg jó alaposan mandulareszelékkel, és tegyük vissza a sütőbe egy újabb 15-20 percre. Ha már aranybarnára sült a krém, vegyük ki a sütőből és pihentessük pár percig, mielőtt felvágnánk. Ha maradt kiálló tésztaszél ami zavarná a szépérzékünket, ezeket egy éles késsel levághatjuk, s ha nagyon szép lett nyugodtan befotózhatjuk, és mehet a fb-ra. Én igazán nem vagyok a kajapornó ellen, csak az olyan megjegyzésektől vagyok ki, mint a “NYAMNYAM” (így nagybetűkkel), a “Bírnám” vagy az “Ide vele!”.

Spenótos-brindzás quiche

Rántottatorta – azt hiszem ezzel a szóval illette Anyósom a spenótos quiche-t, miután jóízűen beleharapott, és tulajdonképpen nem is mondta rosszul. A legtöbb quichenek tortaformája van és valamelyest rántotta íze, lévén a töltelék nagyrészt felvert tojásból készül. Meg minden másból, amit az ember csak a kamrapolcon, a kertben vagy a hűtőben talál. Így lett ez a mostani lepény spenótos-brindzás-újhagymás: először csak a bébi spenóttól akartam megszabadulni, ami kifejezetten passzol a tojásos ételekhez, majd kiderült, hogy van brindza is a hűtőben, és amúgy a húsvét miatt újhagymával is el vagyunk látva bőven. Tucatszor készítettem már quichet ilyen-olyan töltelékkel, de csak most először csináltam az egészet végig fejből, mindenféle recept nélkül: és lehet, hogy a szemmérték szabadsága vagy a nógrádi levegő tette, de még soha nem sikerült ilyen pöpecre. El is mondom, mi volt a titka: valamilyen felindulásból, halvány emlékfoszlány egy főzőműsorból vagy egy receptújságból, mindenesetre most először sütőport is tettem a pitetésztába. Ami így végre nem csak a quiche szükséges rossz, száraz, morzsálódós alja lett, hanem méltó alátéte a zöldséges-tojásos tölteléknek.

Hiába, ha valami szépre sült, azt nem lehet nem szépre fotózni.

Hiába, ha valami szépre sült, azt nem lehet nem szépre fotózni.

Hozzávalók (egy 26 cm-es torta- vagy piteformához):

  • Pitetészta: 18 deka liszt / 10 deka vaj / 7 cl hideg víz / csipet só / fél kk sütőpor (ez kb 1/5-e egy zacskónak)
  • Töltelék: 1 ek vaj és 2 ek olívaolaj / egy nagyobb fej hagyma / egy zacskó spenót (100 gramm) / 15 deka brindza (lehet feta is) / 3 szál újhagyma / 4 db nagyobb tojás / ha van otthon, mehet bele egy dl tejszín is, kevés só, bors

Először mindig a pitetésztával kezdjük, amihez kimérjük a hozzávalókat. A szemmérték itt nem játszik, csak a sütőpor mennyiségénél. A hideg vajat a kimért lisztbe kockázzuk / morzsoljuk, majd jöhet a só, sütőpor és egy kevés hideg víz. Az egészet kézzel, nagyon gyorsan összegyúrjuk: ha sokat pepecselnénk, a meleg kezünktől felolvadna a vaj és elkezdene a tészta ragadni. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagolva negyed órára a fagyasztóba tesszük. Ennyi idő alatt pont el is készülünk a töltelékkel. A félkarikákra vágott hagymát a vaj-olívaolaj keverékén félüvegesre fonnyasztjuk, megsózzuk, majd jöhet is bele a spenót. 1-2 percig együtt pároljuk őket, amíg a spenót össze nem esik, majd félretesszük. A négy tojást keverőtálban felverjük, sózzuk-borsozzuk és hozzámorzsoljuk a brindzát, majd beleszórjuk a felaprított újhagymákat a zöld szárukkal együtt. Mivel a brindza elég sós, én a tojást külön nem sóztam meg, csak a fonnyasztott hagymát.

spenótos_quiche2

Ennyi idő alatt pont megkeményedett annyira a hűtőben a tészta, hogy egy belisztezett felületen, lisztes sodrófával könnyen, törés és ragadás nélkül formázhassuk. Mindig akkora körré nyújtsuk a tésztát, ami 2-3 centivel nagyobb a széleknél, mint a sütőforma, mert nemcsak a forma alját akarjuk kibélelni, hanem a széleit is. (És ne felejtsük: az elősütés alatt összesül a tészta, vagyis inkább hagyjuk magasabbra a peremét, mert nincs annál rosszabb, mint amikor az alacsony szélek miatt lefolyik a töltelék). Ha valahányszor pitét készítünk, a tésztát 180 fokon 12-15 perc alatt elő kell sütnünk, mielőtt ráfolyatnánk a tölteléket. A vakon sütéshez egy sütőpapírral szoktam letakarni a tésztát és rárakok egy kisebb tűzálló lábos fedőt vagy tálat, hogy sülés közben ne jöjjön fel a tészta. A tészta akkor jó, amikor már nem puha, de még nem is kezdtek el barnulni a szélei. Ekkor a sütőből kivéve egyenletesen rákanalazzuk a hagymás spenótot, és szép lassan felöntjük a felvert brindzás tojással. Ha úgy látjuk, hogy túl magasra csináltuk a tészta széleit, hozzáadhatunk még egy felvert tojást, vagy egy deci tejszínt. De nincs annál elégedettebb érzés, mint amikor az előkészített töltelék pont a tésztaszélek tetejéig ér. Ha ezzel is megvagyunk, a sütőformát nagyon óvatosan visszahelyezzük a sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy megsült-e, hogy finoman megrázzuk a formát a sütőben: ha a töltelék már nem remeg, elzárhatjuk a sütőt. Nyitott sütőajtónál még hagyjuk hűlni egy negyed órát, mielőtt felvágnánk. Egy ilyen ételben az a jó, hogy nem kell hozzá apropó: ehetjük reggelire, ebéd előtt, uzsonnára, vacsorára, vagy épp 4 pohár bor között félúton borkorcsolyaként. Na akkor emberek, ki a kertbe tojásokat keresni: ha megvan a 4 db, neki is állhattok!

És ha még új vagy itt, gyere hozzám a facebookon!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!