TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

The very best of újkrumpli: majonézes újkrumplisaláta

„Te, ennek a krumplinak halszaga van” – értetlenkedik apósom, miközben fél szemmel az amúgy roppant visszafogott spanyol-francia meccset nézzük a teraszon. Nem értem, hogy lehet ilyen kifinomult szaglása, hogy egy tál újkrumplisalátából kiérzi annak a 3 nyamvadt kis szardellafilének az illatát. Sóhajtottam egyet, és úgy döntöttem, nem kezdek hosszas magyarázkodásba, hogy szardellapasztát használni salátadresszingek ízesítésére kifejezetten trendi, és hogy Jamie is gyakran így csinálja. Hát még ha tudná, hogy egy kis üveg szardellafilét milyen aranyárban mérnek. A kezdeti averziók ellenére azért hamar kiürül a tál és én is fellélegzem: nem hiába főztem elő, sütöttem ki olajban a krumplikat, tökéletes nyári-meccsnézős saláta lett belőle.

ujkrumpli_salata.jpg

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 80 deka újkrumpli
  • 3-4 csemegeuborka
  • 1-2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj a krumpli sütéséhez
  • A dresszinghez: 3 db szardellafilé, 2 ek majonéz, ½ citrom leve, 2 ek olívaolaj, 1 ek tejföl, 1 kk méz, só, bors

Az újkrumplit alaposan ledörzsöljük és átmossuk, majd negyed cikkelyekre vágjuk és feltesszük főni. Amint felforrt a víz, le is kapcsoljuk a gázt és leszűrjük a krumplit. (Az újkrumpli ugyanis pillanatok alatt puhára fő, és mi még ki is fogjuk sütni, és nem árt, ha nem esnek szét sütéskor). Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk (nem sokat, hisz nem lángos-sütés lesz) és a krumpligerezdeket 6-8 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük, majd lecsepegtetjük. Ezalatt megcsináljuk a dresszinget: a szintén lecsepegtetett szardellákat (hiszen többnyire ezeket is olajban teszik el) nagyon apróra vágjuk a fokhagymával együtt, majd egy tálba tesszük és a többi hozzávalóval együtt alaposan elkeverjük. A szintén apróra vágott hagymát és csemegeuborkát a krumplira borítjuk és nyakon öntjük a dresszinggel majd az egészet hűtőbe tesszük egy órára. Az eredmény egy üdítően friss és laktató saláta: ahogy a citromos-szardellás öntet finoman bevonja a ropogósra sült krumplikat az egész egyszerűen mennyei. A végén Xabi Alonso még bevágja a 11-est, jöhetnek a portugálok. Mint kiderült nem ez volt a spanyolok utolsó győzelme, egészen a dobogó legfelső fokáig meneteltek, újraírva ezzel a futballtörténelmet (a Szerk.).

Új krumpli, régi szenvedély: avagy „ebéidőben” is enni kell!

Nem könnyű a focibolond blogger élete egy EB alatt. Munkába, majd piacra járni úgy, hogy hatkor már meccs kezdődik, mindez kihívás. Nincs mese priorizálni kell, vagyis első a meccs, második az esti meccs, és csak ezután jön a konyha. Ilyenkor nincs idő pizzatésztát gyúrni, vagy nokedlit szaggatni a haluskához, bármilyen jól megy is a sztrapacska a sörhöz. De még blogot írni sem nagyon, így fel is hagyok az obligát bevezetővel, jöjjön egy nagy gyerekkori kedvenc, a petrezselymes-kakukkfüves újkrumpli receptje, amivel ilyenkor nem lehet betelni. Akár köretként, akár magában majszolva, villával lekapargatva az edény aljára sült krumpli darabokat, mindez felér egy jó meccsel (és itt most nem a leszedált francia-angolra gondolok).

ujkrumpli_nyers.jpg

ujkrumpli_kesz.jpg

Hozzávalók:

  • 3/4 kg újkrumpli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem, 2-3 ág kakukkfű, só, bors

Az újkrumplit alaposan megmossuk, picit ledörzsölgetjük, és szép cikkelyekre vágjuk (nem hámozzuk, de ugye ezt mondanom sem kell). A lecsepegtetett krumplit beleborítjuk egy vastag fenekű lábosba/serpenyőbe, meglocsoljuk bőségesen olívaolajjal, rádobunk pár késlappal összenyomott fokhagymát, sózzuk, esetleg borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és a kis kezünkkel jól összeforgatjuk, hogy minden egyes krumplidarabot bevonjon az olívaolaj. Alufóliával alaposan letakarva 160 fokos sütőbe tesszük, majd egy óra után leszedjük a fóliát és még 15 percig sütjük, amíg a krumpli felszíne meg nem pirul. Atombiztos recept, egy görög-cseh meccs alatt könnyen összerakható.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!