TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Padlizsán No.2: joghurtos padlizsán

Az volt a tervem, hogy a következő recept valami igazán aktuális lesz, és a Barcelona hétvégi BL-győzelme jó apropó lett volna a katalánkrém (crema catalana) elkészítéséhez, de szomorúan tapasztaltam, hogy nincs itthon elég tojás az elkészítéséhez. Úgyhogy a Barcelona előtti tiszteletemet és örök rajongásomat majd egy későbbi Barca győzelem után fogom leróni. Így – mivel úgyis ígértem már korábban – jöjjön egy újabb padlizsános poszt, a török gyorséttermek klasszikusa, minden szerájos lány (és fiú?) nagy kedvence: a

joghurtos padlizsán, A hozzávalók 4 főre:

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 4-5 dl natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél dl extra szűz olívaolaj
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • fél csokor kapor (csak mert volt itthon)

joghurtos_padlizsan_jo.jpg

 A megmosott padlizsánoknak levágjuk a sapkáját és kb. 1 cm széles karikákra vágjuk, majd egy alufóliával (vagy sütőpapírral) bélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk egy kis olivaolajjal, hogy még szebbre süljenek a szeletek, és 180-200 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. A tepsit akkor vegyük ki, amikor a padlizsán már rendesen megbarnult és megégett picit a felszíne.

Amíg a padlizsán sül, addig bőven van időnk elkészíteni a joghurtos lényeget. A fokhagymát apróra vágjuk (jó, elfogadom, ha valaki mindezt fokhagymanyomóval teszi), majd egy keverőtálba dobjuk. Jöhet rá a natúr joghurt – a legjobb a házi zsírosabb joghurt vagy a török / bolgár joghurt – és a többi hozzávaló: citromlé, olivaolaj, só, bors. (Ha nem elég sűrű állagú a joghurtunk, akkor besűríthetjük egy kanál tejföllel). A friss zöldfűszer nem elengedhetetlen, én pl. kaprot használtam, mert ez volt itthon, de pl. el tudom képzelni ezt a salátát friss mentával, petrezselyemmel vagy éppen apróra vágott snidlinggel is. Az egészet jól elkeverjük, és a hűtőbe tesszük. Amint kész a padlizsán, a szeleteket kb. 1-2 centis kockákra vágjuk (ja, és a padlizsánról nem szedjük le a héját, hiszen nem foszthatjuk meg az összképet a gyönyörű mályvaszíntől), és belekeverjük a joghurtba. Ezután az egész mehet a hűtőbe min. egy órára, de ez az egy óra nagyon fontos, hogy az ízek kellően összeérjenek és az eredmény garantált: egy igazi hűsítő és üde salátát kapunk, amit ehetünk akár magában, vagy pirítóssal, friss kenyérrel egyaránt. Igaz szerájosok?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!