TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Sült cékla fetával

 80-as években szocializálódott gyerekként a cékla, mint élelmiszer hosszú évekig semmi mást nem jelentett számomra, mint egy egyszerű (bár nagyon finom) savanyúságot. Ciki vagy nem ciki, de ez így volt a mi nagyvárosi családunkban. Életem első 15-20 évében céklát többnyire csak befőttes-üvegben láttam a csemegeuborka állandó partnereként; olyanok voltak ők a vasárnapi ebédnél, mint a sarki büfében a mustár és a ketchup: elválaszthatatlanok. Aztán a nagybetűs élet meghozta az áttörést cékla-fronton is. Kiderült, hogy a cékla nemcsak ecetes-cukros lében létezik, de előfordul levesben, salátában, rétesben, sőt még csokitortában is; Hogy a céklát lehet főzni, sütni, lereszelni, és pépesíteni is. És nem utolsó sorban az is kiderült, hogy a cékla milyen egészséges. Olyannyira az, hogy ezt most nem is részletezném, a net és a szakácskönyvek is tele vannak a cékla gyógyító hatásának méltatásával. Legyen elég annyi, hogy a cékla rettentő meggyőzően tud egészséges lenni: mert oké hogy benne van a fél periódusos rendszer (vas, kálium, magnézium, foszfor), de még finom is. Egy szó mint száz, a cékla idővel felnőtt életem állandó kísérője lett. Az alábbi recept az általam agyonfavorizált balzsamecetes-mézes sült céklának az egyik salátaverziója. Íme:

Hozzávalók:

  • fél kg cékla (lehetőleg apróbb szeműek)
  • 10 deka feta sajt
  • ½ dl olívaolaj
  • 1-2 ek balzsamecet
  • 1 ek méz
  • 1 ek citrom
  • fél tk só, bors
  • ½ csokor snidling

A céklákat meghámozzuk (vagy ha kisebb szemű céklákról van szó, akkor csak elég vízben megsúrolni őket), és félbevágva egy tálba tesszük. A tálban meglocsoljuk a mézzel, balzsamecettel és egy kis olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk, majd jól elkeverjük az egészet. Ezután mehet az egész tál tartalma egy tűzálló edénybe, vagy egyből a tepsibe (csak alufóliára téve és azzal is lefedve). A céklának (nyilván mérettől is függően) kb. 60-80 perc kell, hogy rendesen megpuhuljon. Egy kést a céklába szúrva könnyen megállapíthatjuk, hogy mikor vannak készen. A megsült céklákat 2 centis kockákra vágjuk, majd újra egy tálba öntjük. Ebbe jöhet a kockára vágott fetasajt, majd egy löttyintés citromlé és olívaolaj. A végén még az egész salátát megszórjuk felaprított snidlinggel, mert ez mind színben és mind ízben nagyon illik a salátába. Az összhatás egy édes-sós-savanykás, egyszerre friss és dohos ízű saláta: egresből, répából és céklááából.

Újabb céklarecept itt!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Liszt Olivér says:

    Kösziii! Megnyugtathatlak, hogy a tányér szélét sem konyharuha, sem az ujjam, sőt még a photoshop sem érte, magától ilyen fehér. 🙂 De persze nem veszett semmi kárba.

  2. Ez jóóóó. És széééép. És kérlek nyugtass meg, hogy a tányér szélét nem konyharuhával törölted le, hanem az ujjaddal, és az pedig nem veszett kárba.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!