TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Mitől palóc a fasírt?

 Ezzel a kérdéssel látogattam végig a hétvégén Nógrádkövesden az I. Palóc fasírtfesztivál fasírtsütő standjait. „Hát mi tettünk bele darált ződbabot” – mondták az egyik sátornál; aztán miután látták, hogy a hülye pesti ezt azért mégsem veszi be, megkínáltak pálinkával. „Mitől lenne palóc, hát mert itt sütjük, palócföldön.” – na persze, mi más válaszra számítottam. A koccintás után már boldogan osztották meg velem az épp sütött fasírt receptjét, ami nem tartogatott nagy meglepetést. A fő összetevő a darált marha – az egyenlőség jegyében ugyanis minden versenyen részt vevő egy helyről kapta a feldolgozandó húst, ez a hely pedig a környék titokzatos mecénását jelenti, akit egyszerűen csak „az olasz”-ként emlegetnek. Az olasznak pedig történetesen tehénfeldolgozó üzeme van és nem sertéshizlaldája, így a fesztivál-fasírtok is ebből készültek. A többi összetevő már a klasszikus, Magyarországon megszokott fasírt-vonalat követi: hagyma, fokhagyma, vízbe áztatott zsemle, só, bors, őrölt piros paprika, őrölt kömény, tojás és zsemlemorzsa voltak a fő hozzávalók.

A fenti degusztációs fasírt menü ára: 600 Ft (12 fasírt, házi savanyúval és kenyérrel. Kell ennél jobb?

Vagyis nagy kilengések és újítások nem voltak a sorban, többségében a különbséget a vízbe- vagy tejbeáztatott zsemle, illetve a fűszerek aránya jelentette. Volt olyan versenyző, aki felhasznált őrölt chilit is, s volt, aki biztosra ment: ételízesítővel és fasírt fűszerkeverékkel nevezett. Pedig a fasírt olyan étel az amatőr szakácsoknak, mint a múlt századi európai kivándorlóknak Amerika: a szabadság hazája. Lehetőséget, reményt és szabad teret ad készítőjének, mindegy mit teszünk bele a darált húson kívül, csak meg lehessen formázni és ki lehessen sütni. A fasírt sokszínű, lehet lapos és lehet tömzsi, lehet kívül a zsemlemorzsa és lehet belül, lehet muszlim és lehet kóser, lehet édes és lehet csípős. És most hétvégén az is kiderült: lehet palóc is, ha úgy tetszik.

Ha valakit felcsigáztam volna, a palócfasírt történetéről itt olvashat bővebben, bár most mondom, nem lesz vele beljebb. A következő fasírt-posztban már elhagyjuk Nógrád-megyét, egyelőre még a köfte, a svéd és a távol-keleti húsgombócok között vacillálok, bár még az olaszos húsgolyók is játszanak. Hiába a fasírt (fák sírtak) száma végtelen, már csak az az Örkényi-kérdés, hogy ki a fasírt?

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!