TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Pleased to eat you, Mademoiselle Tatin

Sorolhatnánk, hogy miért nem szeretjük a franciákat: a rettenetes angol kiejtésük, gőgös nemzettudatuk, vagy Henry kezezése miatt, s különben is, piperkőc csigazabálók mind. Mi magyarok különösen frankofóbok vagyunk nagy nemzeti frusztrációnk, Trianon miatt; lassan 100 éve már, de Clemenceau még mindig szitokszónak számít a Kárpát-medencében. De azt el kell ismernünk – töltött paprika ide vagy oda – a mi kis magyar hasunk is sokat köszönhet a francia konyhának. Többek között a Tatin nővéreknek, akik a legenda szerint a 19. század végén, valahol Orleans közelében nagy kapkodva feje tetejére állítottak egy almás desszertet. Ez lett később a híres tarte Tatin, vagyis a Tatin nővérek (vénkisasszonyok) almatortája, minden alma torta upside down-ja. Mint minden híres és világot bejárt receptnek, ennek is rengeteg változata ismert, legalább annyi, ahányféleképp a torta születését leírják. Én a fast food változat mellett döntöttem, és mirelit levelestésztából készítettem, de a torta elfogyaztása utáni azonnali boldogságérzet így is garantált.

Hozzávalók (4 főre)

  • 20 deka (mélyhűtött) leveles tészta
  • 2 nagyobb alma
  • 4 ek cukor
  • 2 ek vaj
  • fél citrom fél leve
  • 1 tk fahéj, kevés liszt a nyújtáshoz

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, félbevágjuk, és a fél almákat még egyszer két szeletre vágjuk. (De felőlem, mindenki úgy szeli fel az almát, ahogy jól esik). Fogunk egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is be lehet tenni: na most ebbe belekanalazzuk a cukrot meg egy csapott evőkanál vizet, és nagy lángon elkezdjük karamellizálni a cukrot. Ha a cukor már habzik és bebarnult, levesszük a tűzről, jöhet bele a vaj, amit jól elkeverünk benne, visszatesszük még kis lángra 1-2 percre. Ezután a karamellás cukros szirupba belefektetjük szorosan egymás mellé az almaszeleteket, meglocsoljuk citromlével és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük az almákat. Amíg a sütő duruzsol, addig nekiesünk a (már felengedett) tésztának. 1 alapvetés kezdő olvasóknak: a kész leveles tésztát nem kell gyúrni, csak hajtogatni és úgy nyújtani egy kevés liszttel megszórva. A tésztából egy akkora kört kell nyújtanunk (kivágnunk), aminek pár centivel nagyobb az átmérője, mint a felhasznált serpenyő. Miután kivettük a sütőből az almát, fogjuk a tésztát, és óvatosan betakarjuk vele az almákat úgy, hogy a széleket jól begyűrjük a serpenyő oldalához. Késheggyel pár helyen megszúrkáljuk a tésztát, és visszatesszük a sütőbe újabb kb. 20 percre. Ha már megpirult a tészta, a sütőből kivéve azonnal kifordítjuk egy tálra a tortát és picit hűlni hagyjuk. Ha jól csináltuk, akkor a tésztaszélekre és az alma tetejére (vagy aljára?) is szépen rápirult a karamellizált cukor. Frissen felvert tejszínhabbal vagy vaníliafagyival igazán stílusos, de magában, nutellával, hidegen és melegen is kitűnő boldogsághormon-hordozó.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!