TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis nyúl.

Bud Spencer örök. Nem, nincs benne minden félrecsúszott nyakkendőmben, sem elvétett szavamban, de benne van egész gyermekkoromban; grimaszával, megnyugtató szakállával és még megnyugtatóbb magyar hangjával, lapát tenyerével és kétajtós hátával családom része lett. S ezt a meghitt ismerősi viszonyt rajtam kívül még fél Magyarország magáénak érzi, akik szintén Charlie Firpo, alias Jamón Serrano pofonjain szocializálódtak. Bud Spencert idézik tárgyalóteremben, filmes szövegeiről pedig blogot neveztek el; elég csak megnézni, hogy egy olyan filmről (Pari e dispari), amin az imdb-n mindössze alig több mint 2 ezer értékelés van, addig a port.hu-n több mint 500, és ezzel magasan veri az oscartól duzzadó sikerfilmeket is. Bud Spencer még egy beugró kvízkérdést sem érdemelne a Legyen Ön is milliomosban, mert nincs ember e hazában, aki ne sorolná álmából felverve a Bud Spencer & Terence Hill közös filmjeit. A ker.tévék egyetlen megbocsátható és biztos nézettséget hozó ismétlései ünnepnapok délutánjain, ha beraknak egy jó kis Bud Spencer & Terence Hill-t, ami megidézi az otthon melegét: nincs náluk megnyugatóbb háttértelevíziózás, mintha csak egy bögre kakaóval ülnénk 10 évesen a nappaliban pizsamában kedvenc jelenetünkre várva.
S hogy mi köze Bud-nak az alábbi recepthez? Az ég világon semmi: hisz nem hagymás babot csináltam, s nem is krumplis halat. Mégis, Bud örök, aki egyébként idén lesz 84 éves, hát éljen soká!

Kakukkfüves nyúlcomb legyező burgonyával

Hozzávalók (2 főre)

  • 1 db nyúlcomb
  • 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek citromlé
  • Fűszerek: só, bors, 1 tk friss kakukkfű, fél tk cayenne bors
  • Körethez: 4-5 közepes méretű krumpli hámozva (nem szétfővős), 2 ek vaj, 1 tk só, rozmaring

A nyúlcombot megmossuk, szárazra töröljük és befűszerezzük, majd egy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük. A tetejére kanalazunk egy kevés vajat, meglocsoljuk citromlével, letakarjuk, és 180 fokos sütőben kb. 70-75 perc alatt készre sütjük. Időnként kiemeljük, és a vajas szaftot visszakanalazzuk a nyúlra, majd az utolsó 10 percre levesszük a fedőt (vagy alufóliát), hogy szépen aranybarnára piruljon.

A körethez meg-mossuk és meghá-mozzuk a krumplikat, majd egy jó éles késsel pár milliméter-enként bevagdossuk őket ügyelve arra, hogy ne vágjuk át őket teljesen. Ezután a krumplikat egy enyhén kivajazott tepsibe tesszük. A maradék olvasztott vajba beleszórjuk a sót és ezzel a sós vajjal jó alaposan meglocsoljuk a krumplikat úgy, hogy lehetőleg minden vágásba becsorogjon az a drága vaj, amitől aztán annyira finom ropogós lesz a burgonya. Végén megszórjuk egy kevés rozmaringgal és lefedve bedobjuk a sütőbe a nyuszi mellé. Mérettől függően kb. egy óra a krumplinak is kell, hogy a vajtól szépen átsüljön előfőzés nélkül is. Ha jól dolgoztunk, a sütőből kivéve az aranybarnára pirult krumplik legyezőszerűen szétnyílnak. Friss paradicsomsalátával vagy éppen célkacsatnival tökéletes kísérője akár egy üveg pilseninek akár egy finom irsainak.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!