TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Halra magyar 2. rész: Lazac tavaszi tésztával

A TOPliszt elsődleges célja sosem a népnevelés volt, sokkal inkább félig tudatos félig céltalan szórakoztatás. A marketingesek ezt hívják infotainmentnek: könnyen emészthető bulvárfröccs egy kortynyi tudástárral felvizezve, épp csak annyira, hogy az átlag letompult fogyasztónak még emészthető legyen. Éppen ezért én is ritkán merülök el a fehérjék, glükózok és ásványi anyagok csodálatos világában. De ha halról van szó, felszínre tör belőlem a félművelt dietetikus, és Rubint Rékát megszégyenítő lelkesedéssel tudok a többszörösen telített zsírsavak (lásd még Omega 3B) kedvező élettani hatásairól mesélni. Ha kell, végig haknizom fél Magyarországot, facebook csoportot alapítok, és minden lehetséges fórumon győzködöm az én népemet, csakhogy több halat egyék. Ha túllendülünk azon a neuralgikus ponton, hogy hazánk határait már régóta nem nyaldossa egy tenger nyelve sem, és 2 órányi autóútra lakunk a Balatontól vagy a Tisza-parttól, akkor is el tudunk menni a piacra vagy a Metroba, hogy betankoljunk hazai pisztrángból vagy import lazacból. Mert akik picit is idegenkednek ezektől a lábatlan jószágoktól, azoknak elsősorban az előbbi két halfajtát ajánlom a figyelmébe és a tányérjára. Mondjuk egy könnyű zöldséges tésztával, csakhogy a többszörösen telített zsírsavak mellett se maradjanak a végén telítetlenek.

lazac_tesztaval.jpg

Hozzávalók (2 főre)

  • 2 szelet lazacfilé (nem filézve, hisz a lazacban alapból alig van szálka)
  • kb. 20 deka spagetti
  • 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj
  • fél piros kaliforniai paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: só, bors, petrezselyem

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, és a lazacszeleteket bőrös felükkel lefelé a serpenyőbe tesszük, majd sózzuk-borsozzuk. Pár perc sercegés után megfordítjuk a filéket újabb 3-4 perc alatt készre sütjük őket. Mielőtt kiemelnénk a serpenyőből, meglocsoljuk egy fél citrom levével. A serpenyőben benne hagyjuk a vajas-citromos keveréket és erre öntjük az olívaolajat majd a vékony csíkokra vágott újhagymát és a paprikát, és közepes lángon picit megfonnyasztjuk őket. A tűzhelyet azért ne hagyjuk ott, még ha Gyurta Dani is úszik épp, mert csakhamar mehet bele az aprított fokhagyma és a leszűrt, al dentére főtt spagetti tészta. Az egészet együtt 1 perc alatt jól elkeverjük majd megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel és meglocsoljuk az esetlegesen maradt citromlével. Az eredmény egy gyönyörűen fotózható, egészségtől kicsattanó étel, ami egy pohár könnyű rozéval máris igazi randi kaja.

(Ha tetszett, akkor gyere a facebookra, mert különben sosem érjük el a kritikus tömeget (100-at)!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!