TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Sütőtökös, kolbászos basz

Valljuk be, nem lehet minden ebédnek nevet adni. Apám anno azzal vegzálta Anyámat a vasárnapi terített asztalnál, hogy – még mielőtt az evőeszközhöz nyúlt volna – megkérdezte, mi az adott étel neve. Anyám csak sóhajtott, én pedig elkezdtem sorolni neki a tányéron fellelhető hozzávalókat, majd a végén hozzátettem, hogy „egytálétel”, mert ezt mindenre rá lehetett húzni. Most, hogy már szülők nélkül élek, nem félek a „basz” szót használni, és nem azért, hogy menőnek tűnjek, de egyszerűen vannak olyan csúnyának tűnő basic szavak, amiket álvagányság nélkül jól esik használni, leírni pedig egészen felszabadító érzés. Ennyit az alábbi recept címéről, amit egyébként pont Apunak csináltam, mert holnap átjön ebédre. A sütőtök egyik feléből gyömbéres-currys krémleves lett, a másikból pedig egy igazi férfias egytálétel, debrecenivel, krumplival, hagymával és baconnal (mert hiába a 22 fok, közeleg a tél, kell a zsír). És mivel bringával jön az „Öreg”, jól fog csúszni rá a vörösbor.

sütötök.jpg

Hozzávalók

  • 1/2 sütőtök (kb. fél kg)
  • 30 deka debreceni kolbász
  • 4 db krumpli
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 5 deka angolszalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ dl olívaolaj
  • 1-2 dl vörösbor
  • Fűszerek: só, bors, fél tk őrölt chili és currypor, 1-2 szál rozmaringág

A sütőtököt és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, ez utóbbit pedig vízben 5-6 percig előfőzzük, félpuhára. Egy sütőedénybe szórjuk a gerezdekre vágott hagymát, fokhagymát, felkockázott bacont, a tököt, debrecenit, majd a leszűrt krumplit. Meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük és az egészet jól összerázzuk / kanalazzuk, hogy minden hozzávaló kapjon a jóból. A végén felöntjük 1-1,5 dl vörösborral, letakarjuk alufóliával és 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 10 percig rápirítunk a tetejére is. Alig csináltunk valamit, a végeredmény mégis fenomenális. Minden hozzávaló összhangba kerül: a töktől és hagymától édes, a kolbásztól és bacontól sós-füstös, a chilitől, currytől, bortól pedig kellően fűszeres lett ez az igazi, őszi egytálbasz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!