TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Csókolom, nadon finom volt a kókuszgoló!

Ki ne emlékezne erre a reklámra, amikor az aggódó anyuka videófonálás közben rajtakapja kislányát fekete Pákóval és Zénóval a gyöngyösi koleszban. A reklámból anno akkora hype lett, hogy a gyöngyösi főiskolák nyílt napjain kókuszgolyóval csábították be az érdeklődő diákokat. Nem véletlen, a kókuszgolyó népszerűsége hazánkban megkérdőjelezhetetlen, hungarikumabb még a szürkemarhánál is. A kókuszgolyó megkerülhetetlen, ott figyel minden intézményi büfé polcán: kókuszgolyót eszi a járó beteg a kórházi büfében, a bölcsész a Szabó Ervinben, a honatya a képviselői irodaház önkiszolgálójában, és kókuszgolyót kértem magam is sokáig a gimi büféjében. Mindaddig, amíg beszállítót nem váltott a büfés bácsi, és olyan lett a goló, mintha brikett téglát rágcsáltam volna. Pedig egy jó kókuszgolyó arról ismerszik meg, hogy nem száraz, hanem krémes, és formázható. Ez a tulajdonsága például állandó humorforrás volt a gimiben: mivel a büfés bácsi még a szalvétán is spórolt és minden kókuszgolyót hártyavékony nanoszalvétán tálalt, ha nem etted meg azonnal, és a padon felejtetted, elég volt egy finom tenyérnyomás egy arra járó pajkos osztálytárstól, és már csak az volt a kérdés, hogy kidobod vagy szalvétástul bevállalod. Így sok év távlatából azt is beismerem, hogy többször voltam elkövetője, mint szenvedő alanya ennek a gyermekien gonosz tréfának. Úgyhogy ezúton követném meg minden osztálytársamat, és szeretném kiengesztelni őket az alábbi kókuszgolyó recepttel, amit drága Anyósomtól kaptam.

kókuszgoló_1.jpg

Hozzávalók:

  • 25 deka darált háztartási keksz
  • 25 deka cukor
  • 20 deka kókuszreszelék
  • 12 deka darált dió
  • 12 deka vaj
  • 5 deka kakaópor
  • 2 dl tej (vagy 1,5 dl tej, fél dl kávé)
  • ½ dl rum, konyak vagy whiskey, kinek-mi

Egy nagy keverőtálban összeöntjük és elkeverjük a darált kekszet, diót, és 10 deka kókuszreszeléket. A vajat gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük benne a cukrot, és hozzáadjuk a kakaóport. Ha ez megvan, jöhet bele a meleg tej és egy kevés alkohol. Ezután egy kanál segítségével elvegyítjük a száraz és folyékony komponenseket és gyakorlatilag kész vagyunk. Formázás előtt jobb egy kicsit hűtőbe tenni a cuccost, hogy könnyebb legyen meghempergetni őket a maradék kókuszreszelékben. Ha valakinek van fölös ideje, nyugodtan dugdosson minden golyóba magozott rumos meggyet, amíg be nem golyózik.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. mohamama says:

    Én egyszerűbben megoldom a meggy -kérdést. Meggy-dzsem megy a masszába, természetesen házi készítésű, darabos. Valami isteni finom!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!