TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Joulutorrtu: a finncsi karácsonyi süti

Advent van: szívünk ilyenkor megtelik szeretettel, a kamrapolc pedig kandírozott gyümölcsökkel. Mintha az empátiát és az aszalt szilva két pofára való tömését csak decemberben kéne gyakorolnunk. Pedig forralt borozni, szegfűszeget dugni a narancsba, gyertyát gyújtani, gyümölcskenyeret sütni, adakozni vagy megbocsátani nemcsak a karácsony előtti 4 hétben lehet. Ki lehet próbálni előtte és utána is, működik. De megértem, hogy amikor délután négykor sötét van, még több boldogságpótlóra, cukorra és alkoholra van szükségünk. Ez utóbbi kettőt könnyen és gyorsan magunkhoz vehetjük az alábbi finn karácsonyi süti elkészítésével. A süti neve joulutorttu (ami szó szerint karácsonyi tortát jelent finnül), amit odafenn elsősorban aszalt szilvából vagy házi szilvalekvárból készítenek, de én a recepthez még hozzádobtam egy kis whiskyt és jó pár aszalt gyümölcsöt is.

Hozzávalók egy tepsihez:

A kb. 150 grammnyi töltelékhez:

  • aszalt szilva (késsel felaprítva) / 1-2 ek szilva, alma vagy narancslekvár / mazsola / aszalt meggy / 1 citrom leve / egy narancs leve és reszelt héja / fél dl whisky vagy konyak / pár ek víz / fahéj & szegfűszeg

joulutorttu recept2.jpg

Az aszalt gyümölcsöket még apróbbra daraboljuk, egy lábosba tesszük, majd hozzáöntjük az összes többi hozzávalót és kis lángon sűrűn kavargatva picit összemelegítjük őket. Otthagyni nem lehet, mert a sok cukrozott gyümölcs hamar leragadna. Az összemelegítésnek az a lényege, hogy az összes hozzávaló egy sűrű masszává érjen össze, amit majd könnyű lesz a leveles tészta közepére halmozni. Ha ez megvan, félretesszük hűlni.

A kész leveles tésztát kiterítjük, és nagyjából 5×5 centis négyzeteket vágunk belőlük. Ezután minden négyzet sarkait 45 fokban bevágjuk, mondjuk 2 centire, majd az aszalt gyümölcsös töltelékből egy kiskanállal teszünk minden négyzet közepébe, ahol még nincs bevágva a tészta. Most kell egy pici kézügyesség és egy vékony kés: ez utóbbival fogjuk a bevágott sarkoknál a tésztalapot, és minden másodikat felhajtunk a töltelék tetejére, majd jól összenyomkodjuk. A lényeg, hogy így egy olyan szélmalom (egyesek szerint shuriken) formájú batyut kapunk, aminek csak minden második oldala van felhajtva (segítségként egy kép a facebookon) Ha végeztünk, az összes joulutorrtut bekenjük felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. További kellemes porcukros várakozást Mindenkinek:

jesus.jpg(a receptet az angol Fabulous Food magazin karácsony kiadásából vettem, a fenti kép pedig Hawaii-on készült, és innen nyúltam)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!