Pofátlanul egyszerű, és nevetségesen finom az a körtés-kéksajtos-diós lepény, amit az októberi Paprika magazin címlapjáról sütöttem a minap. A lepény elkészülése sorsszerű és elkerülhetetlen volt: hetek óta szedtük már a diót és a körtét a kövesdi kertben – az előbbi az előszobát töltötte meg térdig, utóbbi 2 darab 150 literes cefrés hordót – amikor a magazin főszerkesztője elküldte az októberi borítóterveket, közte ezt az őszi sós-édes-leveles tésztás cuccot, ami szinte üvöltött a címlapért. Én meg addig nézegettem a monitoron, amíg fejben már 3-féleképp is megsütöttem. Munka után rohantam (tekertem) haza, útközben vettem kéksajtot és leveles tésztát, mert ezek nem teremnek a kertben, és hazaérve azonnal nekiláttam, hogy a sütőből kivéve még napfénynél befotózhassam. A fotóért kár volt sietni, de a lepény tökéletes lett, mindenkinek csak ilyen munkahelyi ártalmat kívánok.
Hozzávalók (4 főre)
Felforrósítunk egy serpenyőt, vajat dobunk bele és ebben pár perc alatt megpirítjuk (karamellizáljuk) a cikkekre vágott körte mindkét oldalát. A leveles tésztát párszor átgyúrjuk és szélenként kb. két centivel nagyobbra nyújtjuk, mint amekkora a sütőedény, amibe ezután beletesszük. A tészta széleit visszahajtjuk, hogy itt vastagabb legyen majd a tészta, és először elrendezzük rajta a körteszeleteket. Ezután jöhet a random morzsolt kéksajt és a brindza, majd a darabolt dió, és egy kis zöldnek valamennyi hosszában félbevágott újhagyma vagy snidling. Mielőtt betennénk a 200 fokra előmelegített sütőbe, még meglocsoljuk egy kis balzsamecet, olívaolaj és méz keverékével, amihez még a körtesütéshez használt vajat is hozzáönthetjük. A sós-édes tortánk kb. 12-15 perc alatt készre sül. 5-10 perc pihentetés után már vághatjuk is fel, de addig bele se harapjunk, amíg nem vettünk elő hozzá egy üveg fehérbort. Mert ez a körtés-sajtos címlapsztár sosem mutatkozik bor nélkül.