Mit együnk és hogyan, hogy 100 évig éljünk?

Mielőtt bármit is leírnék, le kell szögeznem: nem vagyok orvos, dietetikus vagy egyéb táplálkozás-szakértő. S nem vagyok életmód-tanácsadó, oknyomozó újságíró vagy leleplezője globális összeesküvéseknek. Minden, amit alább összeírtam a saját véleményem, amiért felelősséget is csak annyiban vállalhatok, amennyire én magam hű tudok maradni ezekhez. Azt sem állítom, hogy én találtam ki az itt leírtakat: évek óta keresem az olyan könyveket, cikkeket, előadás anyagokat, TED-videókat, amik a táplálkozástudománnyal, egészséges étrenddel kapcsolatosak. Számtalan ilyen videó megtekintése és könyv elolvasása után kerestem ki azokat a közös nevezőket, amiket közel éreztem magamhoz, amikkel azonosulni tudok. Az olvasott könyvek közül egyedül Michael Pollan könyvét (Életadó ételeink) emelném ki külön, ami ugyan elsősorban amerikai mintákkal és kutatási anyagokkal dolgozik, ezért nem vetíthető ki egy az egyben a magyar viszonyokra, de a felfogása és az alapvető üzenete tökéletesen aktuális és érvényes ránk is. Épp ezért az alábbi posztban jórészt az ő általa korábban felvetett kérdéseket és válaszokat fogom összefoglalni, és megpróbálom kiegészíteni olyan videó linkekkel, amik segítik a továbbtájékozódást, ha valakit mélyebben érdekel a hosszú élet titka. És ezúton is bocs, a bulváros főcímért, de ha már ennyit összeírtam, jó lenne, ha páran el is olvasnátok!

Nem akarok téríteni, és bárkinek azt mondani, hogy soha ne egyen többet cukrot, hamburgert, vagy fehér kenyeret. A legtöbb mai divatos diétával (tudatos étrenddel?) ellentétben (lásd a paleo őrületet, amiről VÉGRE egy újabb tudományos cikkben rántották a leplet), nem gondolom, hogy a mai társadalom fő étkezési problémáiért mindössze pár nyersanyag tehet, vagy hogy kategorikusan ki kéne jelentenünk olyasmiket, hogy a tej vagy a cukor méreg. Mint ahogy abban sem hiszek, hogy egyedül az omega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halaknak köszönhetően száz évig fogunk élni. A legtöbb ma ismert trendi diétának és táplálkozássegítő programnak az a baja, hogy kinéz magának pár nyersanyagot vagy ételt, amiket kinevez szuperkajának, s amikre aztán az egész rendszert felhúzza. Pedig ilyen életelixírek nincsenek: senki nem lesz attól önmagában boldogabb, ha eldobja a BL55-ös búzalisztet, és mostantól a lángost is teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készíti. Mint ahogy abba sem fogunk belehalni, ha az irodai kávénkba (más nem lévén kéznél) finomított kristálycukrot teszünk. Persze az ellenségkeresés nem mai dolog, mióta az iparosodással megindult az élelmiszerek tömegtermelése, azóta mindig voltak bűnbakok és csodaszernek kikiáltott élelmiszerek.

A 20. század elején kezdődött Amerikában a fehérje ellenes mozgalom: Dr. Kellog vezetésével (ismerős a név a reggeli kukoricapehelyről?), amikor is a sokkal egészségtelenebb szénhidrátban és a napi joghurtos beöntésekben találták meg a hosszú élet titkát. Az 50-60-as években aztán jött a zsír, és a koleszterin ellenes mozgalom (nálunk csak a 80-as évek végétől, hiszen a vasfüggöny nemcsak az áruk és személyek szabad mozgását akadályozta, de az étkezési szokások és trendek szabad áramlását is), aminek köszönhetően az emberek egy jó része száműzte étrendjéből pl. a tojást és a vajat. Helyette pedig kétpofára tömte a margarint. Azt a margarint, ami nem más, mint a tömegtermelés leleményes terméke: olyan növényi olaj, ami sok hidrogénezés mellett szobahőmérsékleten is szilárd, vagyis kenhető állagú marad. Mint a vaj, csak sokkal olcsóbb. Aztán persze kiderült, hogy a hidrogénezés miatt transz-zsírok keletkeznek, amiknek a fogyasztása pedig sokkal károsabb, mint azoké a telített zsíroké, amiknek a lecserélését szolgálták. Ennek ellenére a koleszterin-üldözés korának címszava a zsírszegénység volt! Zsírszegény kenyér, zsírszegény tészta, zsírszegény nápolyi, zsírszegény párizsi. Hirtelen megteltek a boltok polcai zsírszegény élelmiszerekkel, amik viszont teli vannak szénhidráttal és cukorral.

Vagyis hiába csökkent az évek során a napi bevitt koleszterin és a zsírmennyiség csökkentésével a szívinfarktus veszélye, helyette a kegyetlen mennyiségű cukor és szénhidrát bevitel többszörös károkat okozott a fogyasztói társadalomnak. De mi erre is találtunk megoldást: a koleszterin-üldözés után törvényszerűen jött a szénhidrátellenes mozgalom, élükön a híres Atkins-diétával. Dobj el mindent, ami szénhidrát, megfeledkezve arról, hogy a szénhidrát nem méreg, és messze nem felesleges vagy nélkülözhető az emberi szervezet számára. Sőt, az élelmiszer-piramisunk egyik alapja. Az évtizedek során egymás után jöttek a csodaösszetevők (nutriensek) és a tiltólistára került alapanyagok, pedig csak egy pofonegyszerű következtetésre kellett volna rájönnünk: ha valamilyen táplálékból sokkal többet eszünk, akkor egy másikból értelemszerűen sokkal kevesebbet fogyasztunk majd. Nem csak az a fontos, hogy mit eszünk, hanem hogy MIT NEM. Ha szeretjük a szaftos húsokat és a szalonnát az önmagában még nem baj, az viszont már igen, hogy az állandó húsevés miatt ezek szép lassan leszorulnak a tányérról. De ugyanez igaz a túlzott szénhidrát vagy cukorfogyasztásra is, nem a megfelelő helyükön vannak az élelmiszer-piramisban.

Az ételpiramisos képeket Linda Civitello: Cuisine and Culture c. 2003-ban megjelent könyvéből vettem. Még ha nehezen is, de kiolvasható, hogy az egészséges étrendeknek (mint amilyen az ázsiai, mediterrán, vagy latin-amerikai) a legtetején helyezkedik el csak a hús, az édesség vagy akár a tejtermékek). A napi táplálkozás alapját a teljes kiőrlésű és rostban gazdag gabonák (bizony ám, szénhidrát!!!) és a zöldség-gyümölcsök adják.

A másik legnagyobb problémánk, hogy az élelmiszer a mi társadalmunk számára túl könnyen elérhetővé vált. A szemünk előtt van a kísértés ébren töltött létünk szinte minden percében: otthon a kamrapolc és a hűtő előtt állva, a tévéreklámokban kettétörő Kinder maxi kingből kifolyó karamellában, a nappaliba bevitt chipses zacskóban és a postaládába bedobott pizzériák és ételfutárok szórólapjaiban. Vagy ha az utcára kilépünk: én pl. fél villamosmegállónyira lakom a munkahelyemtől, de amíg hazaérek az irodából, 9 olyan hely előtt megyek el, ahol instant telizabálhatnám magam: meki, burger king, látványpékség, kifőzde, abc, még egy abc, török, kínai és indiai kajáldák keresztezik az utamat hazáig, és akkor még nem is néztem át az út túloldalára. Nem tudunk nem enni, mert a szemünk és a többi érzékszervünk becsap minket: akkor is eszünkbe juttatja az evés lehetőségét, amikor a szervezetünknek semmi szüksége plusz energiára. Volt egy kolléganőm, aki állandóan a súlyára panaszkodott és mindenféle diétát kipróbált. Az elválasztó diétát például nagy elánnal űzte, és amikor a szénhidrát naphoz ért, családi pizzát rendelt magának, majd csodálkozott, hogy 2 hét elteltével 2 kilót hízott. Hiába a diéták, az ember trükkös, és leginkább mértéktelen. Egy barátom a Norbi update termékekre esküszik és hajlandó kifizetni 2x annyit mindenért, amin update logó van, mert ettől majd egészségesebb lesz az étrendje. De nem jön rá, hogyha megeszik 2-3 update dejós patkót, attól még ugyanúgy hízni fog, maximum a finomított liszt és répacukor helyett -zabpehelyliszttől és szőlő- vagy nádcukortól. Ha nem tartunk mértéket, még a legegészségesebb dolgok is megártanak (igen, még a sör is!).

A mai „modern” étrend másik kulcsfontosságú jellemzője, hogy egyre jobban feldolgozott és finomított élelmiszereket, főleg szénhidrátokat és cukrot (ami nagyrészt végsőkig finomított szénhidrát) fogyasztunk. (Nem véletlen hát, hogy a paleolit étrendnek ilyen nagy követőtábora lett hazánkban is, hiszen nagyjából ezeket a nyersanyagokat akarja száműzni az étrendből). Az ipari forradalom óta finomítjuk a gabonaipari termékeket – amik így tartósabbak és szállíthatóbbá váltak. A hengermalom megjelenésével eltüntették a csírát a gabonából – azt a részt, amiben a legtöbb vitamin (B-vitamin) és fontos ásványi anyag (folsav) van. Így keletkezett egy extrán finomra őrölt és hófehér lisztünk, ami sokáig eláll, ráadásul gyors és laktató étel készíthető belőle. Voltaképpen a finomított liszt lett a fogyasztói társadalom első igazi gyorskajája.

A képet Peter Menzel fotós készítette, aki bejárta a fél világot, hogy lefotózza és megmutassa, mit esznek az emberek Földünk különböző pontjain. A képen egy átlagos amerikai család átlagos heti élelmiszeradagja látható, sok-sok előrecsomagolt félig, vagy inkább teljesen kész-élelmiszerrel. A sorozat többi képe ITT!

Idővel aztán egyre több ember számára világossá lett, hogy a mai „nyugati”-nak nevezett étrend és a civilizációs betegségek nagy része: az elhízás, diabétesz, szív- és érrendszeri megbetegedések, rák között szoros összefüggés van. Ahogy megismertük és felfedeztük a világot kiderül, bizonyos civilizációknál – eszkimók, indiánok, ausztrál bennszülöttek, svájci hegyi pásztorok, vagy krétai őslakosok – ezek a betegségek, amiktől mi annyit szenvedünk, teljesen hiányoznak. De pl. amint az ausztrál őslakosok áttértek a modern fogyasztói társadalom étrendjére, náluk is megjelentek azok a betegség tünetek, amik korábban ennél a népcsoportnál ismeretlen volt. Az alábbi TED-videót már egy korábbi posztomban is megosztottam, de most is itt a helye. A NatGeo egyik kutatócsoportja évekig kutatta a Földünkön, hogy hol, mely népcsoportoknál a legmagasabb a várható élettartam ill. a 100 évesek aránya a társadalmon belül. Miután lokalizálták ezeket a helyeket (Szardínia, Nuoro tartomány, Okinawa szigetcsoport) megnézték, hogy mi a közös az itt élő emberek étrendjében és életmódjában. Nem meglepő módon kiderült, hogy az étrendjük alapját a növényi táplálékok képezik, és sokat mozognak. Milyen meglepő, mondhatnánk. De emellett az is kiderült, hogy még az étrendjüknél is fontosabb, hogy mind (még az idősek is) a család szerves részeként közösségben élnek, de erről még később.

Nincs ultimate megoldás arra, hogy mit együnk és mit ne, hogy éljünk és hogy ne. De azért van pár irányvonal, amit érdemes lehet átgondolni, felrajzolni, és kiválasztani magunknak azokat, amelyeket magunkénak érzünk, és ha nem is jut eszünkbe minden nap, amikor döntési helyzetbe kerülünk, de hosszabb távon tudatosabbá tudjuk tenni életünket / ételünket. Íme 15 megszívlelendő javaslat, bármikor kipróbálható, bármelyik részével elkezdhetjük, kockázat és mellékhatásoktól mentesen:

 

Címkék: ,
Tovább a blogra »