TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Mit egyen a kismama, avagy mit főzzön a kispapa? Mondjuk makrélát!

A cím senkit ne tévesszen meg, nem fogok profilt váltani és mostantól kéretlen terhességi illetve gyereknevelési tanácsokat osztogatni, és azt mondani, hogyha ég a kismama hasa, akkor sok haja lesz a babának, vagy hogy mikor hányszor és mennyit kell szoptatnunk. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt 8 hónapban aszerint próbáltam főzni itthon, hogy éppen mit kíván az én Kedvesem, pár napja már a törzsvásárlói kártyát is kiváltottam a közeli kismama áruházban, ma pedig már arról olvasgatom a szakirodalmat, hogy milyen étrend javasolt szülés után a kismamáknak, és mik a kerülendő ételek. Mint pl. a markáns és erősen fűszeres fogások. Én tudatlan pedig currys-chilis fokhagymás csirkével vártam itthon elsőszülött gyermekünk anyját a kórházból kijőve. De megtanultam a leckét, 3 napig ettem egyedül a fokhagymás csirkét, neki pedig főztem egy sokkal bababarátabb húslevest, és azóta tudom, mit enne szívesen és főleg, hogy mi az ami jót is tesz neki. Pl. a hal, ami nemcsak remek fehérjeforrás, de omega-3 zsírsavakban gazdag és A-vitamint is tartalmaz. Úgyhogy előkaptam a mélyhűtőből két mosolygós szemű makrélát, amit szokás szerint még a Metroban vettem, és nekiláttam egy igazán kismama- és bababarát étel elkészítésének sok makrélával, kevés tojással, vajjal.

Makrélák posírozás után, filézés előtt.

Makrélák posírozás után, filézés előtt.

A makréla elkészítéséhez, ha nem előre füstöltet veszünk:

  • 1 szál sárgarépa, 1 fél fej hagyma
  • ½ citrom leve
  • ½ dl fehérborecet vagy 2 dl fehérbor
  • egész fekete bors / babérlevél

 És a halkrémhez:

  • készre főtt (posírozott) makrélafilé (mindezt egyébként más hallal, pl. lazaccal is ki lehet próbálni)
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db nagyobb csemegeuborka
  • 5 deka vaj
  • 1 ek tejföl
  • 1 kk mustár
  • 1 citrom leve
  • só, bors fél csokor petrezselyem
A kép béna lett, de egy éhes kispapa nem sokat exponál.

A kép béna lett, de egy éhes kispapa nem sokat exponál.

Ha konyhakész, de nyers hallal dolgozunk, ahogy én is tettem, és amúgy is pástétom lesz belőle, akkor az a legegyszerűbb, ha egy „savas enyhén fűszerezett közegben” készre főzzük, vagyis posírozzuk. Ehhez felforralunk annyi vizet egy lábosban, ami a halat ellepi, hozzáöntünk kb. 2 deci fehérbort, fűszerezzük borssal, babérlevéllel, és belevágunk még egy szál répát és fél fej hagymát. Ha a posírozólé felforrt, beletesszük a halat és kb. 20-25 perc alatt készre főzzük. Ha a hal megpuhult, finoman és körültekintően lefejtjük a húsát (nehogy aztán szálkás legyen az anyatej), és a halfilét robotgépbe tesszük. Az uborka kivételével a többi hozzávalót is az aprítóba dobjuk és pár gombnyomással pürésítjük, majd kóstolás hogy elég sós-savanykás-e, és végül az uborkát is beletesszük végül aprítjuk még egy kört, hogy ez utóbbi azért darabosabb maradjon a krémben. A végeredmény egy könnyed fűszerezésű, bár kétségtelenül hal ízű halkrém, ami igazi fehérje-kalcium-A-vitamin koktél az én szülés utáni kiskedvesemnek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!