avagy Karottenkuchen, ahogy a szegény német mondja. Sokan, sokféleképpen űztek már gúnyt a német nyelv kissé katonás hangvételéből, de én mindig a védelmembe vettem második, választott nyelvemet. Mert igenis, ki lehet könnyedén, szépen is ejteni azt a szót, hogy Schmetterling (=pillangó), anélkül, hogy leüvöltenénk vele partnerünk fejét. De időről-időre beleszaladok olyan szavakba, ahol elfogynak a mentségek, amikkel szemben védtelen vagyok. Ilyen a répatorta is, amit németül kiejtve legalább 3-szor rándul ökölbe az álkapcsom, hogy fejelném le rögtön az első szembejövő ajtófélfát. Karottenkuchen! – kiáltom és már látom, ahogy a barikádokon állva harcolok a rendszer ellen. Forradalmat lehet csinálni, szobrokat (vagy éppen kordonokat) lehet ledönteni ilyen csatakiáltásokkal. “Karottenkuchen! utánam testvéreim, végezzük be, amit a Sors rendelt nekünk!” – No de, térjünk vissza a konyhába, ahol is életem legjobb répatortáját sikerült összedobnom minap. Felesleges minden szó és ajánlás: egy 26 centi átmérőjű majd másfél kilós tortát két nap alatt sikerült megennünk, kb. hárman. A recept a desszert.eu-s Varga Gábor cukrásztól van, persze apró módosításokkal. Mert hát egy blogger már csak ilyen pofátlan: lenyúl egy receptet és kedvére módosítgat rajta. Unverschämt!
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
- 40 deka reszelt répa
- 28 deka barna cukor (lehet fele méz is)
- 20 deka vaj (nálam 16 deka vaj mellett volt 4 deka mogyoróvaj is)
- 4 db nagyobb tojás
- 20 deka liszt (fele búzaliszt, fele teljes kiőrlésű tönkölybúza)
- 10 deka darált dió + 8 deka durvább darabokra törve
- fél tábla (5 deka) étcsoki
- 1 zacskó sütőpor (12 gramm)
- 1 tk őrölt fahéj + fél kk só
- A mázhoz: 20 deka mascarpone, 2 ek méz, ½ citrom leve
- pucoljunk meg és reszeljünk le 40 deka répát. Figyelem, reszelve legyen 40 deka, okés?
- Keverjük simára a cukrot (mézet) az olvasztott vajjal, elég kézi habverővel. Majd adjuk hozzá a tojásokat.
- A dió egyik részét daráljuk le, a másik felét csak vágjuk késsel durvább darabokra.
- Egy tálban keverjük össze a kimért lisztet + diót + sütőport + sót + fahéjat + répát.
- Most keverjük hozzá a száraz hozzávalókhoz a barna cukros vajas-tojásos masszát és jól keverjük el az egészet
- Majd ebbe szórjuk a fél tábla, késsel apró darabokra vágott étcsokit.
- Végül az egészet egy előre kivajazott és liszttel finoman kiszórt, 26 cm-es (klasszikus) tortaformába kanalazzuk
- 160 fokra előremelegített sütőben, légkeverésre állítva kb. 60 perc alatt készül el a klassisches Karottenkuchen, amit persze tűpróbával ellenőrizhetünk.
- Ha már langyosra hűlt, a tetejére kenjünk az üdítően friss és csak enyhén édes mascarponét, majd az egészet visszatesszük a hűtőbe tovább hűlni. Akárcsak a brownie, ez is másnapra lesz a legfinomabb. Kár, hogy ilyen a világon nincs: hogy az ember megsüssön egy sütit, a légkeverés miatt az egész konyhát süti illat járja át, majd ne együnk belőle egy napig. Was soll das denn?
Guten Appetit!
(Ha Te is szereted a répát és az őszinte szavakat, gyere velem a facebookra!)
Akkor már inkább Möhrentorte. De hát tudod, hogy van ez: krumpli, burgonya, egy kutya…
Statt Karottenkuchen : Rübengebäck…