Amíg a TV Paprika magazinnál dolgoztam, majdnem minden lapindítón azon reszeltünk, hogy vajon mennyire kell ragaszkodnunk az egyes lapszámoknál a szezonalitáshoz. Nyilván nem fogunk novemberben a spárgakrémlevesről írni, vagy februárban hideg paradicsomlevest (gaspacho) ajánlani a kedves olvasóknak, de ennél voltak sokkal kevésbé egyértelmű dolgok is: mit kezdjünk az olyan hozzávalókkal, amelyek többé-kevésbé az egész évben elérhetőek, akár hazai akár import áruként? Nem, most pont nem a banánra gondolok. Hanem például az édesburgonyára: ami a többi krumpliféléhez hasonlóan nagyjából egész évben elérhető, még ha nem is árulják minden sarkon. Vajon neheztelni fog a nyájas olvasó, ha az arcába tolunk a májusi számban egy édeskrumplis tortillát amire ingerülten továbblapoz, vagy értékelni fogja, hogy nálunk májusban nem minden a spárgáról és az újkrumpliról szól? Legyünk bevállalósak és progresszívek, vagy maradjunk a bevált Hemző Károly-Lajos Mari vonalon? Addig elmélkedtünk az ilyen és hasonló kérdéseken, míg végül úgy hozta a zélet, hogy be kell fejezzük az újság kiadását, így most már sosem fogjuk megtudni, mit gondoltak a mi drága olvasóink. Én azért a blogon megkérdem: Titeket zavar, hogy édesburgonyás quesadillárról írok májusban? Hát kell ennél lazább piknik-kaja ami mellé egyaránt passzol a sör és a fröccs? Ugye nem? Ne kelljen még egyszer megkérdeznem!
Hozzávalók (kb 8 db tortillalaphoz), recept pedig innen:
- 8 db kész tortillalap (lehet búzalisztből, de kukoricából készült is)
- 4 szem (kb 80 deka) édesburgonya, batáta (?ldiban pl. mindig kapható)
- 25 deka csirkemell
- 20 deka feta sajt
- 1 kígyóuborka
- petrezselyem
- fűszerek a csirkemell grillezéséhez: só, bors, currypor, kevés chili
Az édeskrumplikat meghámozzuk, feldaraboljuk és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. A batáta nem olyan, mint a sima rózsakrumpli, hogy bírná a héjában főzést. Vagyis bírja, csak attól hogy megfőtt, még nem lehet kézzel leszedni a héját. Felaprítva pedig amúgy is hamarabb megfő. Amíg a krumpli fő, megfűszerezzük a csirkemell szeleteket és kevés olívaolajon pár perc alatt meggrillezzük őket, majd alufóliával letakarva félretesszük pihenni. Ha a krumpli megfőtt, leöntjük róla a vizet, öntünk hozzá 1-2 evőkanálnyi olívaolajat és krumplinyomóval durvára pürésítjük. Egy keverőtálba téve hozzáadjuk a felkockázott fetasajtot és a felaprított petrezselymet, majd az egészet kanállal picit elkeverjük. A kész csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk, és ugyanezt tesszük a megmosott uborkával is és kéznél hagyjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és beletesszük a tortillalapot (lehetőleg, akkora legyen a serpenyő, hogy a kerek tortilla hajtás nélkül pont beleférjen. Amíg a tűzön melegszik a tortillalap, az egyik felére rákanalazunk egy jó adagot az édeskrumplis-fetás töltelékből, majd a tetejére pár csík csirkemellet és uborkát helyezünk. Utána ráhajtjuk a tortillalap másik felét, finoman rányomkodjuk a töltelékre és gyors mozdulattal megfordítjuk a serpenyőben, hogy picit a másik oldalát is megpirítsuk. 2-3 perc alatt meg is vagyunk egy quesadillával, amit vagy még egyszer félbehajtunk, vagy félbevágunk, hogy a végén negyed cikkelyeket kapjunk. A batátapürétől édes és puha, az uborkától hideg és roppanós, a fetától olvadt és sós, a csirkétől pedig fűszeres lesz ez az étel, ami tényleg kiváló piknikezős, meccsnézős kaja. És ugyebár már csak 6 hét a vébé kezdésig…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: