TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Fejedelmi Rákóczi túrós, avagy nagy vagy Jani!

Az ifjú Rákóczit zsenge korától vonzotta a konyha bűvös világa. Apja halála után anyja Ilona (Zrínyi) és Zsófi mama (Báthory Zsófia, a nagymama) hamar felismerték, hogy a kis Feri kortársait megszégyenítő ügyességgel bánik a fakanállal. Voltak hétvégék, mikor Ferkó ki sem jött a hatalmas munkácsi kastély cselédkonyhájából, egész napján a réztálak és habverők között töltötte. Mindössze 5 éves volt, amikor már egy kézzel választotta szét a tojások sárgáját a fehérjétől (egy üres petpalackkal) és 6 évesen már olyan keményre verte a tojásfehérjét kézi habverővel (5-ös fokozaton), hogy az egy hétig nem akart összeesni. Hamar kiderült a család számára, hogy szeretett Ferikéjük konyhaművészeti ambíciói nem állnak meg a munkácsi kastély 4 (44!) fala közt. Nem is kellett sokat várni az áttörő sikerre (mindössze szűk 270 évet), az 1958-as brüsszeli világkiállításon már ő vezette a magyar pavilon konyháját (immáron Jánosként), ahol frissen kreált ételkölteményeivel egyöntetű és zajos sikert aratott a szakmai körökben. Hortobágyhoz (nem)köthető húsos palacsintájának és fejedelmi túrós süteményének azóta is a csodájára járnak a külföldi és belföldi turisták egyaránt, igaz már nem a Rákóczi pékségben. No de lássuk a biztos siker hozzávalóit:

Hozzávalók (egy 18 centis tortaformához)
(Az ötletet egyébként – mint már annyiszor – Csakapuffin túrós sütiblokkja adta)

  • Az omlós tésztához: 11 deka liszt / 7 deka vaj / 3 deka cukor / 1 tojássárgája
  • A túrós töltelékhez: 20 deka túró / 2 tojássárgája / 1 ek tejföl / 2 ek méz / 1 ek cukor / egy rúd vanília kikaparva / ½ citrom reszelt héja / 1 púpos kk keményítő (vagy 1 ek gríz) / 3 ek baracklekvár
  • A tojáshabhoz: 2 tojásfehérje / 1 ek porcukor

rákóczi_túrós2

A tésztát ugyanúgy készítjük, mint legutóbb a milliomos szeletnél, csak itt a fél deci víz helyett egy tojássárgáját adunk hozzá, hogy szebb legyen a tészta színe, a fehérjét felverve úgyis felhasználjuk. Az összegyúrt tésztát kivajazott tortaformába nyomkodva 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt elősütjük.
Ezalatt elkészíthetjük a túrós tölteléket: ehhez a 2 tojássárgáját habosra verjük a cukorral majd hozzáadjuk az alaposan(krémesre!) áttört túrót, majd a többi hozzávalót. A túrós tölteléket sokféleképp lehet sűríteni / fixálni, van aki zsemlebelet, van aki felvert tojásfehérjét, van aki dupla adag sárgáját használ ehhez. Én megszoktam a kukoricakeményítőt egy kiskanál vízben elkeverve.
A túrókrémet ráöntjük az elősütött tésztára és újabb 15-20 percre visszadugjuk a sütőbe, és csak akkor vesszük ki megint, ha a töltelék már megszilárdult, amit tűpróbával ellenőrizhetünk. Ekkor kivesszük, és hagyjuk picit hűlni, addig is gépi habverővel verjük fel keményre a cukros tojásfehérjéket, majd kanalazzuk a habot egy habzsákba, és nyomjuk rá a süti tetejére tetszőleges módon. Az utolsó etapra vegyük le a hőfokot 140 fokra, hogy ne égjen meg túl hamar a hab, és újabb, kb. 10 perc alatt süssük készre a túróst, majd hagyjuk kihűlni. Én a baracklekvárt a tojáshab alá kentem és együtt sütöttem őket tovább, de van, aki a lekvárt csak a megsült habrácsok közé kanalazza. A lényeg a lényeg, mint annyi más süti, ez a darab is hidegen, egy áthűtőzött éjszaka után a legfinomabb. Lehet, hogy a hab már addigra másnapos, de addigra a túró úgy összegyógyul a tésztával meg a lekvárral, hogy az fejedelmi!

rákóczi_túrós

Ha tetszett a bejegyzés, gyere a facebookra! Ha megvan az ötszáz szavazat, arcot villantok!

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!