TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

Milliomos szelet: kemény vagy csoki!

Ennek a sütinek sem a neve fogott meg. Milliomosszelet, ugyan ki találta ki ezt a marhaságot? Viszont valahányszor kinyitottam a kedvenc sütis szakácskönyvemet, valamiért mindig ennél a receptnél nyílt ki. Én pedig mindannyiszor továbblapoztam, mert idegesített ez a butyuta név. Minap aztán iszonyatos süthetnékem támadt, előkaptam hát a már annyiszor bevált 3 kilós könyvet, és a következő kép, amire emlékszem, hogy hosszasan szemezek a milliomos szelettel. Rám kacsintott, határozottan az volt az érzésem, hogy kikezdett velem, engem pedig hirtelen egyáltalán nem érdekelt, hogy hogyan hívják. Csak belenéztem mélyen a szemébe, aztán a dekoltázsába és azt mondtam: „Milliomosszelet, tagadd meg atyád és dobd el neved, vagy én nem leszek Liszt Olivér tovább. Csak neved ellenségem, de ezen könnyen segíthetünk, engedd, hogy átkereszteljelek és beléd harapjak.” Légy karamellás-csokis süti, vagy twickers, mert ízre pont olyan vagy, mintha egy óriási tepsi twix kerülne a számba. S mivel a karamellkrémbe én 2-3 evőkanál mogyoróvajat is tettem, így kapott egy kis snickers-es beütést is.

 CIMG5259

Hozzávalók (egy kb. 20 x 20-as sütőformába)

  • A tésztához: 20 deka liszt / 18 deka vaj / 10 deka cukor / ½ dl hidegvíz
  • A karamellás töltelékhez: 5 deka vaj / 5 deka barnacukor / 4 dl sűrített tej / 2 ek mogyoróvaj / 1,5 kk kukoricakeményítő
  • A csokimázhoz: 10 deka tejcsoki / 5 deka étcsoki / 5 deka vaj
Kicsit elméreteztem a csokiréteget, így egy kis kocka is olyan energiabomba, ami után fél napig egy pohár vízzel is elvagyunk.

Kicsit elméreteztem a csokiréteget, így egy kis kocka is olyan energiabomba, ami után fél napig egy pohár vízzel is elvagyunk.

A keksz-szerű tészta elkészítése baromi egyszerű: A lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat, a cukrot és egy kevés vizet (akárcsak ha omlós pitetésztát készítenénk), és az egészet kézzel jól összedolgozzuk, amíg egy gyúrható-formázható tésztát nem kapunk. Ha ez megvan, belenyomkodjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe / sütőformába, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a sütőformában hagyjuk kihűlni.

A karamellás töltelékhez: a vajat, a cukrot, a mogyoróvajat egy vastag falú serpenyőben közepes lángon felolvasztjuk, majd beleöntjük a sűrített tejet és állandó keverés mellett felforraljuk. Mivel én biztos akartam lenni benne, hogy a karamellkrém kihűlve tuti megkeményedik és szelhető lesz, hozzáadtam még egy evőkanál vízben felkevert 1,5 kiskanálnyi kukoricakeményítőt is, és további pár percig kavargatva szinte puding állagúra sűrítettem a masszát. Amíg a krém még meleg, ráfolyatom a félig már kihűlt tésztára és elegyengetem, majd hűtőbe teszem, hogy a karamellréteg teljesen rádermedjen a kekszre. Én pl. egész éjszaka pihentettem a sütit és a csokit csak másnap folyattam rá.

A mázhoz: a tej- és étcsokit a vajjal együtt vízgőz felett egy keverőtálban épphogy csak megolvasztjuk, (ha túl sűrű, felhígíthatjuk egy kis tejszínnel) végül ezt is a kihűlt karamellarétegre kanalazzuk és újra visszatesszük a hűtőbe, hogy a csoki is megkeményedjen. Kemény vagy Csoki!

Ha (nem) szeretsz sütni, de (nem) tudsz: csokis-szedres süti

Ás vagy, vagy Bés? Cés? Úúú. Teázni szoktál vagy inkább kávézni? Pepsi vagy Coca? Real vagy Barca? Esetleg ManUnited? Sör vagy bor? Ketchup vagy mustár? Kifli vagy zsemle? 1,5%-os vagy 2,8%-as tej? Netán 3,5%-ös? Mazsola vagy nem mazsola? A mindennapi élet eldöntendő kérdései egy a fogyasztói társadalom szerencsésebb oldalán szocializálódott tagja számára. Mint amilyen én is vagyok. S ha már ilyen fontos egzisztenciális kérdéseket feszegetünk, szerintem a felsoroltakhoz hasonlóan húsbavágó kérdés még a: Sütsz vagy főzöl inkább? Hogy mindkettőt? Nem, ne haragudj, de a kettőt egyszerre nem lehet, vagy lehet, csak nem hiszem el. Miért nem? Azért, amiért azt sem, hogy matematika-testnevelés szakos tanár vagy. Miért nem? Az ok egyszerű: amit szabad főzés közben, azt nem teheted meg sütéskor. Őszintén, mikor főzöl konyhai mérleggel? Szinte soha. Bezzeg addig el sem kezdesz sütni, amíg nincs az asztalon a mérleg. Mert sütéskor 10 deka liszt az 100 gramm liszt, 1 tojás pedig egy tojás, ami tovább bontható sárgájára és fehérjére, ami pedig lehet szobahőmérsékletű vagy hideg (ez utóbbit könnyebb habbá verni). A sütésnek megvannak a kikerülhetetlen szabályai, amiket ha megszegünk (vagy kihagyunk) máris szopóágra kerülünk. Sütéskor a hozzávalók nem variálhatóak szabadon, 20 deka olvasztott vaj nem lehet 2 deci étolaj, 2 ek porcukor nem lehet 2 ek méz. A sütéshez szolgai alázat, fegyelem és végtelen türelem szükségeltetik. Na, többek között ezért van ilyen kevés süti recept a blogon. Ha mégis rászánom magam, akkor a relatív egyszerűbb, de biztos végkimenetelű receptekkel szoktam próbálkozni. Ilyen az alábbi csokis-szedres süti is, amit Csakapuffin blogjáról loptam, mert ha süti, akkor nálam csak a puffin adhat erőt és főleg receptet. A szeder pedig évről-évre magától nő a kövesdi kertben, megérdemli, hogy néha egy ilyen szép sütiben végezze.

szedres süti.jpg

Hozzávalók (12 muffin formához)

A tésztához:
10 deka olvasztott vaj
10 deka kristálycukor (én nádcukrot használtam, mert azért nekem senki nem mondja meg…)
8 deka liszt
2 deka kakaópor
2 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
1 kk sütőpor

A krémhez:
125 gramm tejföl
125 gramm krémsajt (ez pont 1 doboz natúr Philadelphia)
10 deka porcukor
1 tojás
és összesen 15-20 deka feketeszeder.

A vajat és a kristálycukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egy fél citrom levét és reszelt héját, majd szép lassan a lisztet, kakaóport és a sütőport, végén a másik fél citrom levét, és örülünk, hogy nem hagytunk ki semmit. A tésztát egy kanál segítségével a kivajazott muffinformákba öntjük úgy, hogy a tészta kb. a mélyedés feléig érjen. (Én valamiért nem állhatom a muffinpapírt, ezért ehelyett inkább csak kikenem a formákat). Ezután az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 10-15 percre, amíg szépen felemelkedik és majdnem készre sül a tészta. Amíg a tészta sül, megcsináljuk a krémet: a hozzávalókat keverőtálba merjük / mérjük és kézi habverővel szépen elkeverjük. A kész tésztákba 1-2 szem szedret nyomkodunk, majd ezekre kanalazzuk a krémet, és a krém tetejére szintén elhelyezünk pár szem szedret ízlésesen, kinek mit diktál a szépérzéke. Ezután a sütőformá(ka)t visszatesszük a sütőbe, és kb. újabb 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha a krém már megszilárdult, de még finoman remeg, készen is vagyunk. Várjunk 5 percet, amíg picit kihűl a cucc, ezután egy kés segítségével könnyen és egyben kiszedhetjük a formákból a „sütikécskéket”, és felsóhajthatunk: mi bizony az emberiségnek azon 1%-ához tartozunk, akik főzni ÉS sütni is tudnak.

Hogymi? Sörös csokis süti

 „Kérsz sört? És csokit? Csak sört, köszi. A sörre nem bírom az édeset, sör nélkül viszont még annyit sem bírom.” Hát igen, nehéz a választás, hogy az ember melyik szenvedélyének hódoljon, mert a kettő egyszerre nem megy. Pedig imádom a csokit, és alig tudok elképzelni desszertet nélküle. Nekem egy alma vagy egy gyümölcsjoghurt nem édesség. Nekem egy kiló cukor sem édesség, nekem a csoki = édesség. Mindegy, milyen desszert készül, csak legyen benne jó sok kakaó, vagy a végén meg lehessen kenni nutellával, a lényeg, hogy hozzájussak a napi fenil-etil-amin adagomhoz. A sörrel is így vagyok: szeretem a világos sört, és még jobban a barnát, szeretem az ale-t és még jobban a búzát, nekem az esti beülés = esti sörözés. Egy hete viszont az is kiderült, lehet halmozni az élvezeteket: egyszerre tolhatjuk az arcunkba a boldogsághormonokat (fenil-etil-amin) és a nyugtatót (lupulin). Az alábbi receptet a szeptemberi TV Paprika magazinban találtam és azonnal beleszerettem. S mióta megsütöttem, már nem a brownie áll a topliszt sütik élén. Hanem Ő, a sörös csokis sütemény.

Hozzávalók (8-10 személyre)

  • 2,5-3 dl testes barna sör (én barna búzát használtam)
  • 22 deka margarin
  • 7,5 deka kakaópor
  • 2 tojás
  • 1,6 dl tejföl
  • 30 deka liszt
  • 40 deka cukor
  • 1,5 kk szódabikarbóna

A tetejére:

  • 10 deka porcukor, 25 deka mogyorókrém, 7 deka margarin

A sört egy lábosban felmelegítjük a darabokra vágott margarinnal, hozzáadjuk a kakaóport, majd a tűzről levéve jól elkeverjük. Egy másik keverőtálban a tojást összekeverjük a tejföllel és hozzáöntjük a picit már kihűlt sörös-kakaós keveréket, és végül a lisztet, szódabikarbónát és cukrot is. Kézi habverővel jól összedolgozzuk az összes hozzávalót, majd az egészet egy margarinnal jól kikent sütőformába öntjük, és 150-160 fokos sütőben (légkeverve) kb. 75-80 percig sütjük. (Hogy mikor kész a süti, azt egy tűvel/késsel ellenőrizhetjük: ha a beszúrt tűt simán ki tudjuk húzni, és nem ragad hozzá semmi, akkor lekapcsolhatjuk a sütőt és egy fél vállba veregetést már megelőlegezhetünk magunknak). Amíg hűl a süti, addig elkészítjük a bevonatot: én picit mikróba tettem a margarint a mogyoróvajjal együtt, mert melegen könnyebb homogén anyaggá dolgozni őket a cukorral. Ha kellően összeállt a massza, akkor egy spatulával bekenjünk a süti tetejét. A mogyorókrémtől egyáltalán nem kell megijedni, eszményien passzol az édes ízhez, az amerikaiak sem véletlenül vannak megőrülve a peenut butter&jelly-ért. Szóval szerezzünk csak be egy üveggel belőle, mert amit nem kenünk most a sütire, azt majd legközelebb felhasználjuk a fehércsokis-mogyoróvajas brownie-hoz. Vagy sütünk még egy sörös csokis sütit, aztán még egyet…

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!