TOPliszt - Liszt Olivér konyhablogja

No. 2 hétvégi reggeli: spanyol tortilla

Múlt hétvégén szerencsémre részt vehettem egy andalúz főzőkurzuson, ahol az andalúz chef a 6 fogásos menüsorba a spanyolok híres omlettjét, a tortillát is becsempészte. Úgyhogy amíg friss volt az élmény, itthon gyorsan elkészítettem én is a magam verzióját. A krumpli pucolás előtt azonban egy terminológiai felvezetővel kezdem: a címben azért szerepel a „spanyol” jelző, mert ennek az ételnek semmi köze a tortilla nálunk inkább ismertebb mexikói névrokonához, ami egy kukoricalisztből készült lepény. Szóval ez a tortilla nem az a feltekerős-megtöltős tortilla, hanem spanyolok krumplis omlettje, a tortilla espagnola, vagy még inkább a tortilla de patatas. Ahogy a nevéből is kiderül, ennek az egytálételnek a fő összetevője a tojás mellett a krumpli, és a hagyma. Ez a 3 basic hozzávaló, egyébként Spanyolország szerte rengeteg változata létezik, régiónként más-más zöldséggel dúsítják; az andalúz főzőtanfolyam paraszt tortillájában pl. volt még cukkini, chorizó kolbász, piros húsú paprika és zöldborsó is, de máshol tesznek bele lóbabot, spenótot és serrano sonkát is.

Azt egyébként nem mondhatom, hogy a spanyol nép leleményességét és kifinomult ízlésvilágát tükrözné ez a fogás, de nem is így született: ez egy egyszerű paraszti étel elérhető hozzávalókból: friss tojásból és zöldségekből, amit elfogyasztva a derék ember estig elvolt a szántóföldeken. Mondjuk múlt vasárnap nekem nem sok közöm volt a mezőgazdasági munkához, ennek ellenére annyira erőre kaptam a tortilla után, hogy nekiestem a mélyhűtő leolvasztásának. Na de mielőtt teljesen zsákutcába terelném a bejegyzést, jöjjön a recept:

Hozzávalók 2 főre

  • ½ dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2  közepes méretű krumpli
  • ½ cukkini
  • 4 tojás
  • só, bors, egy csipet rozmaring

 Nem, sajnos ez nem az én tortillám, hanem a séf bácsié. A Liszt Olivér-féle alant:

Az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben (a legjobb a vastag aljú serpenyő, teflonban kevésbé autentikus), s közben vágjuk fél karikára a zöldségeket. Ha már forró az olaj, vegyük lejjebb a lángot és dobjuk bele a hagymát, a krumplit és a cukkinit. Bevallom, én a felszeletelt krumplit előbb leforráztam egy külön tálban, és úgy hagytam 5p-ig, hogy meggyorsítsam a sütési idejét, majd lecsepegtetve öntöttem hozzá a hagymához. A zöldségeket megfűszerezzük, és folyamatosan kevergetve sütjük az olajban, amíg a burgonya meg nem puhul de még nem sült arany barnára. A tojásokat egy külön tálban épphogy felverjük (ne habosra!), és ráöntjük a zöldségekre. Ha túl sok olajban sütöttük volna a zöldségeket, akkor egy kicsit öntsünk le belőle, mielőtt ráborítjuk a tojásokat. A tortillát továbbra is kis lángon süssük, nehogy megégjen a krumpli. Ha az étel már elválik a serpenyő szélétől és finom rázogatásra az egész egyben kezd el csúszkálni, akkor elérkeztünk a kritikus momentumhoz: a tortilla megfordításához. Ha ugyanis nem mondtam volna közben, a tortilla attól is tortilla, és nem krumplis rántotta, hogy egyben sütjük, és közben nem vegzáljuk a fakanállal. Ha valaki rutinból kapargatná a serpenyőt, az inkább az elején tegye félre a fakanalat, nehogy kísértésbe essen. Szóval a tortilla megfordításához vegyünk elő egy lapostányért, ami min. akkora, mint a serpenyő átmérője, és kenjünk be egy kevés olívaolajjal. Vegyük a kézbe a serpenyőt és fedjük le a tányérral, majd biztos kézzel fordítsuk át a tányérra a tortillát. A legjobb, ha ezt a műveletet egy tál felett végezzük, hogy az olaj a fordulás közben ne a lábunkra, vagy kedvenc háziállatunk nyakába csepegjen. Ezután a tányérból finoman és határozottan csúsztassuk vissza a tortillát a serpenyőbe úgy, hogy közben ne törjön ketté az omlett. Akkor végeztünk jó munkát, ha a felfordított oldala szépen megpirult a tortillának; most már csak arra kell várnunk, hogy a másik oldala is így nézzen ki, míg a belseje finom puha marad. A kész tortillát az andalúz chefünk szerint még egyszer át kell fordítanunk, hogy a tálalásra az épp frissen sült oldal legyen felfelé a tányéron. De akinek elsőre nem ment a fordítás, az most már hagyja ki ezt a lépést is. A megsült tortillát még hagyjuk pár percig hűlni, és utána már vághatjuk is szeletekre. Ha igazán adunk a tálalásra, akkor egy emberes szeletet tegyünk rá egy szép karéj kenyérre, hintsük meg petrezselyemmel és tegyünk mellé pár szem felszeletelt paradicsomot. Az édesre sült hagyma és a megpirult krumpli szeletek miatt kerülhetett ez az étel a hétvégi reggelik topliszt második helyére. De mi legyen a harmadik?

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!